Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Petíció a mecseki NATO-radarállomás megépítése ellen

Létrehozva: 2003. július 30.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemcsak a tájképet bontaná meg, hanem a természetvédelmi értékeket is elpusztítaná és az idegenforgalmat is visszavetné - vélik a Civil Szervezetek a Zengőért tagjai, akik a mecseki NATO-radarállomás megépítése ellen tiltakoznak. A több mint hatezer aláírást tartalmazó petíciójukat szerdán adták át az Országgyűlés elnökének.
A Mecsek csúcsára tervezett katonai lokátor megépítésének megakadályozását kéri Szili Katalintól a beruházás körzetében élők többsége, a tiltakozók aláírásait az Országgyűlés elnöke szerdán vette át a Civil Szervezetek a Zengőért képviselőtől.
Herbert Tamás , a szervezet egyik tagja a házelnökkel folytatott megbeszélésen felhívta a figyelmet arra, hogy a Mecsek-hegység legmagasabb pontjára tervezett nagyhatósugarú NATO-radar nemcsak a tájképet bontaná meg, hanem a természetvédelmi értékeket is elpusztítaná, és az idegenforgalmat is visszavetné.
Szili egyeztetet az illetékes miniszterekkel, szervezetekkel
Szili Katalin elmondta, hogy az ügyben megkeresi Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint Juhász Ferencet , a Honvédelmi Minisztérium vezetőjét, továbbá egyeztetést kezdeményez az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal, a Magyar Tudományos Akadémiával és a parlamenti pártokkal is. "Meg kell találni azt a megoldást, ami a honvédelmi érdekeknek úgy felel meg, hogy eközben az ökológiai és egyéb érdekek sem sérülnek" - hangoztatta az elnök. Hozzátette, hogy nem foglal állást az ügyben, ám minden tőle telhetőt megtesz.
Több mint hatezer aláírás
Herbert Tamás beszámolt arról, hogy az áprilisban megalakult, ám még nem bejegyzett Civil Szervezetek a Zengőért Pécsváradon, Hosszúhetényben és Zengővárkonyban az összesen 6 300 lakótól gyűjtött aláírást a lokátor és a megközelítéshez szükséges 6-8 méteres betonszerpentin megépítése ellen."Elfogadhatatlan, hogy a Mecsek nyugati felét uránbányászattal tönkretették, a középső rész az urbanizáció miatt pusztul, most pedig az érintetlen keleti oldalt is le akarják rombolni" - jelezte. Hozzátette, hogy a természeti értékekben gazdag területre való tekintettel tiltakozásukat a bennszülött növényfajnak számító bánáti bazsarózsa nevével fémjelzik.
Alkotmánybírósághoz fordultak
Herbert Tamás emlékeztetett arra, hogy szervezetük július elején az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult az ügyben, ezenkívül pedig már több lakossági fórumot is tartottak, május végén pedig két órára lezárták Hosszúhetény főutcájának fél pályáját. Az MTI korábbi közlése szerint a honvédség idén tavaszra ígérte a munkálatok megkezdését, jelenleg azonban semmiféle építkezés nem folyik a Zengő csúcsán.
Évekkel ezelőtt jelölték ki a helyszíneket
Az előzményekhez tartozik, hogy a NATO légvédelmi radarrendszerének három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő-hegyen kívül a bükki Bálvány-csúcson és a békéscsabai laktanyában.
A telepítés befejezését 2006-ra tervezik, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti, a berendezéseket a tenderen nyertes olasz-brit AleniaMarconi vállalat gyártja. A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábbi tájékoztatása szerint a radarrendszer nagymértékben fokozza majd az ország biztonságát, ráadásul nemcsak katonai célokat szolgál, hanem segítséget nyújt a civil légi irányítási rendszernek is.
Herbert Tamás kitért arra, hogy szervezetük ugyan honvédelmi szakmai kérdésekben nem járatos, ám ismeretei szerint a tervezett radarállomás feladatait két kisebb, lejjebb elhelyezett rendszerrel is meg lehetne oldani.
Az aláírások átadásával egy időben Csizmadia László , a Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért mozgalom aktivistája a pécsváradi Asztrik szobornál tartott sajtótájékoztatón elmondta: az építkezés még nem kezdődött el a Mecsek csúcsán. Szavai szerint valószínűsíthető, hogy nincs elegendő pénz a beruházás megkezdésére, továbbá a honvédség nem meri felvállalni azon védett növények elpusztítását, amelyek a hegyre tervezett út nyomvonalán élnek.
Csizmadia László beszámolt arról, hogy a beruházás megkezdése érdekében két évvel ezelőtt több ezer növényt telepítettek át biztonságos helyre, de egy botanikusokból álló szakértő csoport júniusban megerősítette: az egész világon nagy számban csak a Zengőn látható bánáti bazsarózsa és más ritka fajok újra nőnek a déli hegyoldalon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...