Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Radioaktív gázszivárgás a Paksi Atomerőműben

Létrehozva: 2003. április 11.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Valószínűleg a tisztítórendszerből került radioaktív gáz éjszaka a Paksi Atomerőmű egyik reaktorcsarnokába. Az eset miatt a karbantartási munkálatokat felfüggesztették.
Radioaktív gáz megjelenése miatt felfüggesztették a Paksi Atomerőműben a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait pénteken. Kováts Balázs , az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője elmondta: a gáz megjelenését éjszaka az ellenőrző műszerek jelezték a reaktorcsarnokban; az anyag aktivitása reggelre jelentősen csökkent.
Az eddigi vizsgálatok szerint a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének kismértékű tömörtelenségére utal. Kováts Balázs magyarázata szerint az urániumtabletták zárt, egy centiméter átmérőjű csövecskékben vannak elhelyezve, ha ezek burkolata nem zár tömören, akkor a bennük felgyülemlett gázok kikerülhetnek. Jelenleg folyik a tisztítórendszer ellenőrzése, majd sor kerül a kazetták egyenkénti vizsgálatára is.
Két hete tart a karbantartás
Kováts Balázs utalt rá, hogy a blokknál március 28 óta a szokásos évi karbantartás folyik. A reaktor üres, az összes nukleáris fűtőanyag a mellette lévő, úgynevezett pihentető medencében, víz alatt van. A karbantartást kihasználva a fűtőanyag-kazetták egy részét tisztítási eljárásnak vetik alá, hogy alkalmasak legyenek a további hatékony, üzemszerű felhasználásra.
Kováts Balázs hangsúlyozta, hogy a légnemű szennyezés elsősorban a 2. blokk jól behatárolható, szűk területére koncentrálódik, ezért sem az erőműben, sem annak környékén nincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre. Megjegyezte: az erőmű szellőzőrendszerén keresztül ellenőrzött módon a környezetbe is kikerülhetnek gázok, de ezek mennyisége és aktivitása olyan mértékű, hogy sem az erőmű területén, sem annak körzetében a környezetellenőrző mérések változást nem mutatnak.
SMS-ben értesültek a polgármesterek
A tájékoztató központ vezetője beszámolt arról is, hogy a részvénytársaság vezetése az eseményről az erre a célra kiépített csoportos SMS-küldő rendszeren tájékoztatta az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések polgármestereit.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median