Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A budapesti amerikai nagykövetség is cáfol a rakétabázis ügyében

Cikk:

A kormányszóvivő után az amerikai nagykövetség is cáfolta, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytatna egy rakétavédelmi rendszer magyarországi telepítéséről.  
A közelmúltban semmilyen egyeztetés nem volt az Egyesült Államok és Magyarország között arról, hogy Magyarország is részt vegyen a kelet-közép-európai régióba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerben - mondta szerdán Kate Byrnes, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja. Az Egyesült Államok nem folytatott tárgyalásokat arról, hogy Magyarországon is létrehozzanak rakétatámaszpontot a védelmi rendszer részeként. A sajtóattsé információi szerint nem voltak és nem is érkeznek amerikai katonai szakértők Magyarországra, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét. Kate Byrnes ugyanakkor elismerte, hogy helyesek a távirati iroda azon értesülései, miszerint másfél évvel korábban folytak tárgyalások egy tervezett védelmi rendszerről Magyarországon, ezeken a megbeszéléseken azonban nem volt szó konkrétumokról, mindössze általánosságban tárgyaltak a szövetséges felek a hosszú távú tervekről.  
Szekeres Imre honvédelmi miniszter egy szerdai tévéinterjúban azt mondta: "Hivatali időm alatt semmilyen megkeresést nem kaptunk, sem az Egyesült Államoktól, sem a NATO-tól." Batiz András kormányszóvivő szerdái közleményében cáfolta a tárgyalásokról szóló információkat.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median