Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fővárosi támogatás a közigazgatási reformnak

Létrehozva: 2003. december 11.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Fővárosi Közgyűlés koalíciós többsége támogatja a közigazgatási szolgáltatások korszerűsítési programját, ugyanakkor a főpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok finanszírozási reformja sem maradhat el.
A Fővárosi Közgyűlés koalíciós többsége támogatásáról biztosította a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal vezetői által jegyzett nyilatkozatot a közigazgatási szolgáltatások korszerűsítési programjáról csütörtöki ülésén.
"A kormány elszánt és végigviszi a közigazgatás reformját" - közölte az e napirendi pont tárgyalásán megjelenő Lamperth Mónika . A belügyminiszter álláspontja szerint a reform és a térségi szemlélet kialakítása olyan nemzeti érdek, melyben a "főváros szempontjait kiemelten kell kezelni". Szólt arról is, egyetért azzal, hogy a rendszer ebben a szerkezetben finanszírozhatatlan.
Finanszírozási reform
Demszky Gábor főpolgármester közölte: támogatja a kormány reformkezdeményezését, és egyetért a nyilatkozattal. A főpolgármester ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közigazgatási reformot meg kell alapoznia, mégpedig az önkormányzatok finanszírozási reformjával.
"Ez a bázisa a valódi működőképességnek, a gazdasági autonómiának és ezen keresztül a külpolitikai szuverenitásnak is" - jelentette ki, s reményét fejezte ki, hogy a "lyukas régió" terve lekerült a napirendről. "Budapest otthon akar lenni a régiók és a városok Európájában, ezért a közigazgatási és finanszírozási reformra, illetve az agglomerációval való érdekközösségre szavaz" - mondta Demszky Gábor.
Az ellenzék szerint közhely a nyilatkozat
Az ellenzéki képviselők ezzel szemben komédiának nevezték - a véleményük szerint - közhelyszerű jelmondatokat tartalmazó nyilatkozat melletti koalíciós támogatást, és azt a BM pr-tevékenységeként értékelték, és napirendről való levételét kérték. A fideszes képviselők azt is sérelmezték, hogy a nyilatkozat nem került a bizottság elé véleményezésre, és csak szerda késő este vehették kézhez.
A közigazgatási szolgáltatások korszerűsítési programjáról szóló nyilatkozatot a belügyminiszter december első napjaiban küldte el a többi közt a helyi önkormányzatokhoz, társadalmi szakmai szervezetekhez, érdekképviseletekhez, arra kérve őket, hogy csatlakozásukkal erősítsék meg az abban foglalt szándékokat, cselekvési irányokat. "Egyértelműen állást foglalunk egy következetes decentralizáció mellett, amely a magyar állam történetében először megvalósíthatja a polgár közeli közigazgatási közszolgáltatást" - tartalmazza a többi közt a nyilatkozat.
Ugrás vissza Ugrás vissza...