Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Központosítással indulhat az államreform

Létrehozva: 2006. május 25.
Módosítás: 2006. május 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormányzati apparátus elhelyezésének, egyes közigazgatási alapfeladatok körébe nem tartozó szolgáltatások központosításának, valamint a közigazgatási szervek feladatköreinek felülvizsgálatáról hozott döntést a kormány. A határozat a kijelölt miniszterelnök által bejelentett államreform első három lépését tartalmazza.
Az országreform három első lépéséről fogadott el határozatot a kormány. A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, a pénzügyi tárca vezetője, valamint az érintett minisztereknek augusztus végéig kell elkészíteniük egy javaslatcsomagot arról, mely feladatok kerüljenek központi irányítás alá, létesüljön-e, hol és milyen intézmények részvételével külön kormányzati negyed, valamint a közigazgatás szervezeti felépítésének átalakításáról.
A kormány döntésének célja, hogy késlekedés nélkül megkezdődhessen a közigazgatás átalakítása a jobb, szervezettebb és takarékosabb munka érdekében, és ez az adófizetőknek minél kevesebb forintjukba kerüljön - mondta el Batiz András kormányszóvivő.
Központosított szolgáltatások
A kormány döntése értelmében augusztus végéig javaslat készül arról, mely közigazgatási alapfeladatokon kívüli ügyek (például szolgáltatások, humánpolitika) kerülhetnek központi igazgatás alá. Így megszűnnének az egyes minisztériumokon belüli osztályok, a humánpolitikai ügyek például egy kormányzati személyügyi központ feladatai közé kerülnének. - Javaslatot kell kidolgozni a központi szolgáltatási főigazgatóság feladat- és hatáskörének bővítésére, az elektronikus közszolgáltatások központjának, továbbá a kormányzati személyügyi központ kialakítására - fogalmazott a szóvivő. Korábbi elemzésekre hivatkozva Batiz András elmondta, így akár 20-25 százalékkal kevesebb ember foglalkoztatásával is megoldhatóak ezek a feladatok. - Az átszervezés célja ugyanakkor nem ez, hanem a hatékony közigazgatás - tette hozzá.
Kormányzati negyed
Jó megoldásnak látja a kormány egy úgynevezett kormányzati negyed kialakítását is. Ennek megvalósításáról, arról, hogy milyen intézmények kerülnének a negyedbe, és az pontosan hol helyezkedne el, szintén augusztus végén, az addig elkészülő elemzések ismeretében dönt a kormány. A jelenlegi - kormányzati munkára alkalmatlan - épületek egy részét hasznosítva 100 milliárd forint körüli összeg takarítható meg - közölte a szóvivő. Az irodaként használt, de erre alkalmatlan épületek között említette a szóvivő a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Belügyminisztérium épületét is. Batiz András megerősítette azt is, Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök a Parlament helyett más épületben kívánja berendezni irodáját.
Vizsgálják az intézmények feladat- és hatásköreit
A határozat szerint augusztus végéig át kell világítani mintegy nyolcszáz központi közigazgatási szerv feladat- és hatáskörét, valamint a közöttük fennálló feladatmegosztásokat. Ennek célja a párhuzamosságok megszüntetése - közölte a szóvivő.
Ugrás vissza Ugrás vissza...