Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csütörtöktől Hatala József az országos rendőrfőkapitány

Cikk:

Hatala Józsefet nevezte ki július 1-jei hatállyal országos rendőrfőkapitánynak a miniszterelnök; a budapesti rendőrpalotában tartott feladatmeghatározó állománygyűlésen számos változást jelentettek be, gyakorlatilag az ORFK összes legfőbb vezetői posztján csere történt.

A frissen kinevezett rendőrfőkapitány szerint nem lesznek azonnali vezetőcserék a megyei rendőrkapitányságokon. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy négyszemközt tárgyalt minden távozó és minden kinevezett rendőrrel. A tárcavezető szerint a személycserékre a szemléletváltás miatt volt szükség, ugyanakkor hozzátette, hogy a távozó rendőrök nem követtek el bűncselekményt, sokuk munkájára továbbra is számít a BM. Házi István, az ORFK távozó bűnügyi igazgatója például a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetője lesz. Pintér Sándor a két másik főkapitány-helyettest, Samu István rendészeti főigazgatót és Sipos Gyula gazdasági főigazgatót ugyancsak felmentette és rendelkezési állományba helyezte. Bencze Józsefet rendelkezési állományba helyezte a belügyminiszter, a volt rendőrfőkapitány külszolgálati feladatra készül.

Bencze József szerint sikerült teljesíteni azokat a célkitűzéseket, amelyeket a hivatalba lépésekor kitűzött, de hozzátette: egyes - például szervezeti, humánpolitikai, jogalkotási -területeken nagyobb támogatás szükséges. Bencze szerint a presztízsügyeket sikerült lezárni és megerősítette szerdai nyilatkozatát, miszerint a romagyilkosságok nyomozását lezárták, már csak az iratismertetés van hátra, s augusztusban vádemelési javaslatot tehetnek.
 
Távozott a budapesti rendőrkapitány is

A csütörtökön bejelentett személycserék alapján távozott a budapesti rendőrfőkapitány is. Tóth Gábor vezérőrnagyot Tóth Tamás, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetője váltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság élén ugyancsak július 1-jei hatállyal. Csere történt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) élén is, Petőfi Attila eddigi főigazgató az ORFK bűnügyi főigazgatója lett, az NNI élére pedig az eddigi helyettest, Csizner Zoltánt nevezte ki Pintér Sándor. A Készenléti Rendőrség eddigi vezetője, Papp Károly az ORFK rendészeti főigazgatója, a Készenléti Rendőrség vezetője pedig Sándor Miklós lett. Az ORFK gazdasági főigazgatójának Lajtár Józsefet nevezték ki.

A rendőrség megkezdi egy Terrorelhárítási Központot kialakítását is. Az új szervezet létrehozásával összefüggő feladatok végrehajtására Hatala József Bodnár Zsoltot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eddigi bűnügyi igazgatóját nevezte ki főkapitányi biztosként. Bodnár Zsoltot Fülöp Valter, a BRFK XII. kerületi kapitányságának vezetője váltja a fővárosi rendőrség bűnügyi igazgatói posztján.

Ugrás vissza Ugrás vissza...