Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Növekedhet az áruforgalom a sármelléki reptéren

Cikk:

A kormány vámúttá nyilvánította a sármelléki repteret, így az EU-n kívülről érkező áruk esetében már nem kell ideiglenes határnyitást kérvényezni.


Az áruforgalom növekedésére lehet számítani a Zala megyei Sármellék repülőterén, miután a kormány vámúttá nyilvánította a légikikötőt - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtökön. A sármelléki reptér 2006 szeptembere óta nyitva áll a nemzetközi személyforgalom előtt, az európai unión kívülről érkező áruk esetében azonban volt egy probléma: ideiglenes határnyitást kellett kérvényezni minden egyes esetben - közölte a szóvivő a kormány döntéséről.

A külön-külön határnyitás pluszköltséggel és sok idővel járt, a Vám- és Pénzügyőrség egyedi vámvizsgálatot tartott minden egyes esetben. Azzal, hogy a kormány vámúttá nyilvánítja a repülőteret, nem kell majd minden, az európai unión kívülről érkező szállítmánynál ezt a procedúrát lefolytatni, ugyanis ezeket a szállítmányokat külön ellenőrzőpontnál, folyamatosan fogják vizsgálni. Ferihegy és Debrecen után a sármelléki repülőtér is állandó nemzetközi személy- és áruforgalmat lebonyolító légi határátkelőhellyé és vámúttá válik.

A szóvivő szerint a kormány döntése további lendületet ad az áruforgalom növekedésének, hozzájárulva Sármellék és környéke, valamint a környező országok közötti intenzívebb kereskedelmi kapcsolatokhoz. Ahhoz, hogy a repülőtér állandó nemzetközi áruforgalmat bonyolíthasson, megfelelő infrastrukturális háttérrel kell rendelkeznie, azaz meg kellett teremteni a repülés- és utasbiztonság, valamint a nemzetközi személy- és áruforgalom ellenőrzésének feltételeit. Ezek meglétét a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság még a kormány döntése előtt ellenőrizte, és megfelelőnek találta - fűzte hozzá Daróczi.

Ugrás vissza Ugrás vissza...