Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kész a Puskás-stadion újjáépítési koncepciója

Cikk:

Megtárgyalta és elfogadta a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken. A tervek szerint 2015-ig egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül 5 milliárd forintba kerül.

A létesítmény átépítésére korábban nem szerepelt forrás a jövő évi költségvetésben, ugyanakkor Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő október elején úgy nyilatkozott: a kormány várhatóan még októberben dönt arról, hogy milyen költségkerettel, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a következő esztendőben. A korábbi terv az volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion bontását az október 11-én rendezett, finnek elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt követően megkezdik, ám kiderült, addigra még nem kértek bontási engedélyt az illetékesek.

Az Istvánmező rehabilitációja keretében újul meg a stadion

A kormány döntésének értelmében a budapesti Istvánmező rehabilitációs programja keretében épül újjá a Budapesti Olimpiai Központ és az annak részét képező Puskás Ferenc Stadion is. A terület teljes rehabilitációja két ütemben, 2011-től 2020-ig valósul meg 65,8 milliárd forintból – áll Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos pénteki közleményében.

Az új stadion vagyonkezelését továbbra is a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt álló, központi költségvetési szervként működő Nemzeti Sportközpont látja el. A program lebonyolítását az állami tulajdonú, kiemelkedő közbeszerzési, műszaki ellenőrzési és projekt - lebonyolítói tapasztalattal rendelkező BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. végzi.

Parkolóház és bővíthető lelátó épül

Az új stadionhoz valamint a hozzá kapcsolódó parkolóház tervezéséhez és építéséhez a kormány négy ütemben, 2011-2015 között összesen 43,5 milliárd forintot biztosít, amelyből az előkészítés 500 millió forint, a stadion építési költsége 35 milliárd forint, míg a bontás 5 milliárd forint és a parkolóház költsége 3 milliárd forint. A kialakítandó stadion alkalmas lesz az UEFA versenyrendszerébe tartozó nemzetközi mérkőzések, illetve egyéb jelentős események (koncertek, kiállítások) megrendezésére. A vendégeket 40 ezer néző befogadására alkalmas lelátó szolgálja, mely szükség esetén 55-60 ezer férőhelyre bővíthető.

A program elindításához rendelt 500 millió forint a költségvetésben jelenleg zárolva van, melynek feloldását követően indulhatnak az előkészítési munkálatok. A program első ütemének megkezdéséhez a 2012. évre szükséges 7 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben biztosítja a kormány. A forrás biztosítása és a jogi környezet kidolgozása után megkezdődhetnek a szükséges közbeszerzési eljárások, illetve a tervpályázat kiírása. A program eredményeként 2020-ra ez a 38 hektáros terület Európában egyedülálló módon, a főváros közepén szolgálja majd a verseny-, szabadidő- és parasportolókat, valamint az utánpótlás-nevelést, miközben a stadion kulturális rendezvények helyszíneként, közösségi térként és parkként is működni fog. A rehabilitáció irányítását, összehangolását, koordinálását és ellenőrzését, valamint a stadion üzemeltetésére vonatkozó koncepció kidolgozását Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos végzi - olvasható a közleményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median