Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közös kormányülést tart Magyarország és Szerbia

Cikk:

Hétfőn az EU-tagállamok külügyminisztereinek luxemburgi ülésén Magyarország támogatnia fogja a szerb EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási egyezmény (SAA) ratifikációját – derült ki Martonyi János magyar és Vuk Jeremic szerb külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatából.

 

Még az idén együttes ülést tart a szerb és a magyar kormány - jelentette be Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Belgrádban, miután tárgyalt szerb hivatali partnerével. A kormányülés napirendjén szerepelni fognak többek között a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok, kereskedelmi, befektetési kérdések, kisebbségi ügyek, a kétoldalú kulturális kapcsolatok. Magyarországnak EU-tagállamként kötelessége segíteni a többi térségbeli országnak, hogy ők is végigjárhassák ugyanezt azt utat, éppen ezért a magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja az EU-bővítési folyamat Délkelet-Európára való kiterjesztését – mondta el Martonyi János.

Személyi igazolvánnyal Szerbiába

Személyi igazolvánnyal is beléphetnek szombattól a magyar állampolgárok Szerbiába - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön. A szerb kormány határozata szerint az EU tagállamainak és a schengeni zóna államainak állampolgárai érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek június 12-től Szerbiába. December közepe óta a szerb állampolgárok vízummentesen utazhatnak az EU országaiba.

Vuk Jeremic
szerb külügyminiszter elmondta: Magyarország az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi ülésén erőteljesen támogatni fogja, hogy zöld jelzést kapjon a szerb EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási egyezmény (SAA) ratifikációja. A szerb külügyminiszter - félreérthetetlenül a Szerbiából kiszakadt Koszovóra utalva - megjegyezte: "természetesen vannak kérdések, amelyekben nem értünk teljesen egyet, de biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk az együttműködés módját".

A magyar külügyminisztert pénteken Belgrádban udvariassági látogatáson fogadja Boris Tadic szerb elnök és Mirko Cvetkovic szerb kormányfő. Martonyi János péntek délután Szabadkán tárgyal Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Korhecz Tamással, a vasárnap megválasztott Magyar Nemzeti Tanácsnak - a szerbiai magyar kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szervének - a leendő elnökével.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median