Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre 57 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok

Létrehozva: 2004. november 24.
Módosítás: 2004. november 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány a szerdai ülésén döntött a nyugdíjemelésről: eszerint januártól 6,3 százalékkal visz többet a postás az érintetteknek. A szóvivői tájékoztatón elhangzott, december 31-ig az utolsó magyar katona is elhagyja Irakot.
Januártól 6,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, valamint bevezetik az 55. heti nyugdíjat. Az intézkedések jövőre átlagosan 57 ezer forint többletet jelentenek az érintettek számára - közölte a kabinet szerdai ülése után Batiz András kormányszóvivő. A nyugdíjemelés 117 milliárd forint, az 55. heti juttatás 40 milliárd forint kiadást jelent a költségvetés számára. A szóvivő hangsúlyozta, 1991 óta várhatóan az idei év lesz az első, amikor a nyugdíjak reálérték-növekedése meghaladja a reálbérekét.
Az év végéig kivonulnak a katonák Irakból
Tisztázódott a magyar katonák Irakból történő kivonásának időpontja; a költözés december 17-én kezdődik, és az év végéig be is fejeződik. László Boglár elmondta: az utolsó szolgálattételi nap december 16., így másnap már megkezdődhet a költözés. Karácsonyra a törzsállomány nagy része itthon lehet, december 31-ig az utolsó magyar katona is elhagyja Irakot.
A honvédelmi miniszter felhatalmazást kapott a kormánytól, hogy tárgyalásokat folytasson a NATO-val arról, milyen feladatai lesznek Magyarországnak az Irakban létrehozandó kiképzőközponttal kapcsolatban. László Boglár közölte: a kabinet meghatározta azokat a pontokat, amelyekhez Magyarország ragaszkodni fog a tárgyalásokon.
Eszerint szövetségesi szerepet Magyarország nem vállal, kizárólag NATO-misszióról lehet szó, amelyben a jelenleginél kisebb egység vehet részt önként jelentkező honvédekkel. Az iraki missziót teljesítő alakulat őrző-védő feladatoknál többet nem vállalhat, harci cselekményekben nem vehet részt.
Lakásonként mérnék a távhőfogyasztást
A távhőszolgáltatás 640 ezer fogyasztójának jogait és kötelezettségeit kívánja átláthatóbbá tenni a kormány azzal a törvényjavaslattal, amely megszüntetné a szolgáltatói hőközpontokat, és helyette úgynevezett felhasználói hőközpontokat telepítene ki a fogyasztókhoz. Ez azt jelenti, hogy míg korábban egy központ több lakás fogyasztását mérte, az új szabályozás szerint lakásonként mérnék a fogyasztást.
László Boglár hangsúlyozta: a javaslat egyértelművé tenné a díjfizetési szabályokat úgy, hogy aki elmarad a befizetésekkel, annak ingatlanjára jelzálog terhelhető. Ezáltal megszűnne az a jelenlegi gyakorlat, hogy ha egyvalaki nem fizeti be a fűtésszámlát, akkor a vele azonos láncolatban lévőket is érintik a szankciók.
Magyar vélemények a közös EU-álláspontban
Több témakörben kiegészült a magyar véleménnyel az EU tagállamainak közös álláspontját összefoglaló dokumentum tervezete a román uniós csatlakozási tárgyalások környezetvédelemmel foglalkozó fejezetéről - közölte Persányi Miklós . A közös álláspont tervezetét a tagállamok EU-nagykövetekből álló Állandó Képviselők Bizottsága szerdán elfogadta.
A környezetvédelmi miniszter közölte: a tervezetbe beépített magyar álláspontok között szerepel, hogy a 2006 végéig bezárandó veszélyes hulladéktárolókban elhelyezett hulladék utógondozását, illetve a bezárást követően a területek rekultiválását is meg kell oldani.
A 2000-ben cianidszennyezést okozó nagybányai tározó szomszédságában a közös álláspont értelmében rehabilitálják a lakóterület környezetét, aminek folyamán a meddőhányók maradék arany- és ezüsttartalmának kinyerése érdekében anyaguk feldolgozását követően a képződő úgynevezett zagyot két régi tározóban helyezik el. Ez a tározók megtelte után, 2007-től a 2000-es balesetet okozó harmadik tározóba kerül, amelyet 2010-ig üzemeltetnek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...