Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tíz évre felfüggesztik a régi lakáshitel-adósságokat

Létrehozva: 2005. január 19.
Módosítás: 2005. január 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tíz évre felfüggesztik azoknak az adósságoknak a törlesztését, melyeket a családok 1989 előtt felvett lakáshiteleik miatt halmoztak fel. Az idén a százezer forint alatti tőketartozású adósok kerülhetnek be a programba - döntött szerdán a kormány.
A kormány a szerdai ülésén elfogadta azt a konszolidációs programot, mellyel az 1989 előtt felvett lakáshitelek miatt bajba jutott családokon szeretnének segíteni. A szociális tárca vezetője a szóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a mintegy harmincezer érintett családból várhatóan 21 ezren élnek a lehetőséggel.
Tíz évre felfüggesztett adósságok
Göncz Kinga közlése szerint a hároméves program keretében az állam megvásárolja az adósságokat az OTP-től, és azok törlesztési kötelezettségét tíz évre felfüggeszti. Az idén a 100 ezer forint alatti, jövőre a 200 ezer forint alatti, 2007-ben pedig az efölötti tőketartozású adósok kerülhetnek be a programba. Várható összköltsége ötmilliárd forint, az idén 1,1 milliárdot költenek erre a célra.
Olyan családok jelentkezhetnek, akiknek legalább hathavi tartozásuk van, és ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 37 ezer forintot, továbbá nincs egyéb hitelfedezetük. Az OTP levélben megkeresi az érintetteket, akiknek a települési jegyzőhöz fél éven belül el kell juttatniuk egy kitöltött adatlapot. A tartozás nem kamatozik a 10 éves felfüggesztés ideje alatt, és a törlesztést is csak akkor kell elkezdeni, ha a család anyagi helyzete jelentősen javul - mondta a miniszter.
Vadai Ágnes koordinálja a terrorellenes tevékenységet
Miniszterelnöki megbízottként Vadai Ágnes koordinálja a hazai kormányzati szervek terrorellenes tevékenységét. Feladata lesz többek között a magyar álláspont képviselete, és az Európai Unió illetékesével való kapcsolattartás. Batiz András kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Vadai Ágnes ezért a munkáért nem kap semmilyen juttatást.
Tiltólistán egy kukoricafajta
A kormány támogatja az agrártárca vezetőjét abban, hogy a MON 810 GM kukoricavonalból származó kukoricafajták hazai forgalomba hozatalát felfüggessze - közölte László Boglár kormányszóvivő. A felfüggesztés csütörtöktől érvényes, időkorlát nélkül. A kormány az ügyben végleges döntést a tudományos vizsgálatok lezárulta után hoz. A szóvivő hangsúlyozta, hogy magyar termék nem készülhet a szóban forgó kukoricafajtákból.
A szóvivő kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a kormány elfogadta az agrárfejlesztési hitelprogram meghirdetéséhez szükséges jogi szabályozást. László Boglár szerint a 40 milliárd forintos hitelkeret igénybe vételére rövidesen sor kerülhet, ez a szóvivő szerint egy-két héten belül a kereskedelmi bankokon keresztül hozzáférhető lesz a gazdálkodók számára.
Ugrás vissza Ugrás vissza...