Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Országszerte több ágazatban sztrájkoltak a munkavállalók

Létrehozva: 2007. november 21.
Módosítás: 2007. november 21.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szárnyvonalak bezárása, az egészségbiztosítási reform, az új nyugdíjszámítási mód, a korkedvezményes nyugdíjazás szabályai miatt tiltakoztak sztrájkokkal országszerte több ágazatban a munkavállalók, a legtöbben a vasúti sztrájkban vettek részt.

Reggel 6 órától 12 óráig tartott a vasutasok sztrájkja, a vonatközlekedés az egész országban szünetelt. A sztrájkot két reprezentatív vasúti szakszervezet: a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szervezte. Az érdekképviseletek vezetői sikeresnek ítélték a sztrájkot.

A MÁV délután megkezdte a vonatközlekedés helyreállítását, a menetrend szerinti forgalom a társaság közlése szerint csütörtök hajnalra állhat vissza. A társaság kiemelt feladatként kezeli az elővárosi vonatközlekedés helyreállítását, a nemzetközi és IC vonatok közlekedésének beindítását. A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszafizeti.

Vonatpótló buszokat indítottak

A kormányszóvivő reakciója

Elmaradt a szervezők által várt eredménytől a nap folyamán tartott sztrájk, ami mindenhol békésen zajlott, fennakadást nem okozott - mondta Budai Bernadett.

- Az emberek többsége nemcsak ugyanúgy végezte a munkáját, mint máskor, de a sztrájk hatásából lényegében semmit sem érzett - értékelte a munkabeszüntetést a kormányszóvivő.

Budai Bernadett a tárcáknak a sztrájk hatásáról készített gyorsjelentésére hivatkozva azt mondta, a gyógyszertárakban nem volt munkabeszüntetés, a 173 683 pedagógusból 2500-an vettek részt a sztrájkban, 6507 oktatási intézmény közül 150-ben volt munkabeszüntetés. A vasúti dolgozók sztrájkban történő részvétele 35 százalékos volt.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán 6 és 8 órakor között. A kétórás figyelmeztető sztrájk nem vonatkozott a nemzetközi forgalomra, a Sopron és Ausztria közötti közlekedés zavartalan volt, illetve vonatpótló buszokat indítottak belföldi viszonylatban.

A Volán Egyesüléshez tartozó 25 helyközi autóbusz-társaság közül a Vasi és a Körös Volán, azaz a Vas megyei és a Békés megyei helyközi személyszállítók dolgozói sztrájkoltak. A Vasi Volán járatainak több mint kétharmadára vonatkozott a szerda reggel 6 és 8 óra közötti sztrájk. Békésben szerda reggel 6 és 8 óra között a Körös Volán Zrt.-hez tartózó autóbuszok közül három járat kivételével egyetlen busz sem közlekedett.

Ferihegyen zavartalan volt a forgalom

Ferihegyen nem okozott fennakadást a hajnali kétórás szolidaritási sztrájk, mivel annak időpontjában amúgy sem lett volna gépmozgás, a forgalom kora reggel rendben elindult. A szolidaritási sztrájkot hajnali 2 és 4 óra között tartották a szakszervezetek.

Sztrájkot tartottak a Budapesti Erőműben, a Dél-magyarországi Áramszolgáltató (Démász) csoportnál valamint egy fűzfői erőműben is a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez tartozó szakszervezetek szervezésében. A Budapesti Erőmű három erőművében reggel hat és nyolc óra között 5-5 megawatt kapacitást csökkentettek a sztrájk miatt, de ez a szolgáltatást nem korlátozta. A Démásznál az áramszolgáltatás folyamatos volt, de a hálózaton csak üzemzavar-elhárítást végeztek a dolgozók. Az áramszolgáltató társaság kilenc ügyfélszolgálata közül öt volt zárva.

A Rába Munkavállalók Szakszervezete szerdán 14.20-tól lépett egyórás figyelmeztető sztrájkba.

Akadt iskola, ahol senki sem tanított

Az oktatási intézmények százas nagyságrendben csatlakoztak a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetéshez, sztrájkba kezdtek a pedagógusok többek között Debrecenben, Nagymaroson, Noszvajon, Hajdúhadházon és a főváros majd minden kerületében. Volt olyan iskola, ahol egyetlen pedagógus sem vette fel a munkát. A résztvevők 10-15 százaléka 6 órás sztrájkot tartott, a többi helyen egy-két órás volt a munkabeszüntetés.

A Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének a Győri Nemzeti Színházban működő csoportja kezdeményezésére a díszítők, a kellékesek, a világosítók, a hangosítók, az asztalosok és a lakatosok több mint 70-en nem vették fel a munkát reggel 8 és 9 óra között.

Útlezárásokkal is tiltakoztak

Több helyen útlezárással fejezték ki állampolgárok a sztrájkolókkal vállalt szolidaritást. Útlezárásos demonstrációt tartottak például a nyíregyházi tüntetők a 41-es számú főút Oros és Napkor közötti szakaszán. Ugyancsak útlezárással csatlakozott a tiltakozó akcióhoz a 84-es főút Kópháza-Nagycenk közötti szakaszán a Civilek a Nemzetért Mozgalom soproni közössége. A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete Borsodban, a 26-os számú főúton, a kazincbarcikai vegyipari társaság szomszédságában demonstrált útlezárással. A 7-es főút 202-es és 203-as kilométerszakasza között a Nagykanizsaiak a Nemzetért Hagyományőrző Egyesület fejezte ki szolidaritását útlezárással.

Ugrás vissza Ugrás vissza...