Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megtartotta első ülését a konvergenciatanács

Cikk:

Az euró bevezetéséhez szükséges feltételekről, elsősorban a gazdasági egyensúly megteremtéséről beszélt a kormányfő a konvergenciatanács első ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint az ehhez vezető úton "nem egyszerűen számokat kell írni", konkrét intézkedésekre van szükség.  
A magyar gazdaság egyensúlyi pályájának eléréshez öt plusz egy elvet nevezett meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken a konvergenciatanács első ülésén.  
- A pályának hitelesnek, teljesíthetőnek, megalapozottnak kell lennie, de nem lehet túlfeszített, ugyanakkor egyszerre kell teljesítenie az euró bevezetéséhez szükséges négy feltételt - közölte a kormányfő.  
Egészséges szerkezet, tartós növekedés
Gyurcsány Ferenc elvárásként fogalmazta meg, hogy a kiigazítás pályája a legkisebb növekedési áldozattal járjon, és önmagában is szolgálja azt a célt, hogy a kiigazítást követően a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon, egészséges szerkezetben, tartós növekedéssel. Mint mondta, a pályát konkrét intézkedésekkel kell alátámasztani és megalapozni, "nem egyszerűen számokat kell írni".  
A miniszterelnök elmondta: a konvergenciatanács a kormány tanácsadó testülete, közreműködik a konvergenciaprogram kimunkálásban, annak érvényesítésében. A konvergenciaprogram az euró bevezetésének előkészítését szolgáló nemzeti tervezet.  
Gyurcsány Ferenc az elveket részletezve rámutatott: a pályának olyan visszafogott, konzervatív becsléseken kell alapulnia, amelyek valamennyi szereplő számára azt valószínűsítik, hogy a program megalapozott, teljesíthető, a szokásosnál nagyobb kockázatokkal nem jár.  
Egyszerre kell teljesíteni a négy célt
Hozzátette: "az útnak" gyorsnak és feszesnek kell lennie, de nem lehet túlfeszített, azaz ne fenyegessen "a folyamatos túlcsordulás veszélyével" azzal, hogy "előzetes becsléseinket nem vagyunk képesek tartani".  
A kormányfő javaslata szerint azt a pályát kell megkeresni, amelyen a négy konvergenciacélt: az inflációra, az államadósság mértékére, a kamatokra és a költségvetésre vonatkozó elvárásokat együttesen kezeli, és egyszerre teljesíti az ország.  
Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy az elmúlt hetekben hozott döntések csökkentik az államháztartás kiadásait, és növelik az államháztartás bevételeit, ezzel megteremtették az egyensúlyi pályához vezető út egyik fontos elemét.  
Szükségesek az átfogó reformok
- Az egyensúlyi pályához való visszatérésnek egyik fő hajtóereje maga a kiigazítás. Hogy ott lehessen maradni ezen a pályán, ahhoz szükségesek az átfogó, nagy gazdasági, társadalmi, gazdaságpolitikai reformok, és hogy ez a pálya végül egészséges és fenntartható legyen, ahhoz a kiigazítás, a reformok, egy nagyon intenzív fejlesztéspolitikának jó arányú, jó belső szerkezetű mixe lesz majd szükséges - fogalmazott.  
A tanács ülésén a miniszterelnökön kívül részt vett a testület három tagja: Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója, Simor András, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója és Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke; az olasz Intesa Group Közép-európai igazgatója, a CIB Bank Rt. elnöke, valamint Veres János pénzügyminiszter, Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság reformtitkárságának vezetője, kormánybiztos, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos és Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.  
Augusztus 31-én dönthet a kormány
Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt hetekben megkezdődött a munka, a Pénzügyminisztérium különböző alternatívákat vizsgál. Az alternatívák a pályák szerkezetére, tempójára vonatkoznak - fűzte hozzá. Közölte: szeretné, ha a széles körű konzultációt követően fogadná el a kormány augusztus 31-én a konvergenciaprogramot.  
A programról konzultálni fognak a konvergenciatanáccsal, együttműködnek az MNB-vel, és bemutatják az Állami Számvevőszéknek is, illetve Brüsszellel is folytatják a konzultációt. Hozzátette: a program kiérlelt, de nem végleges változatát a benyújtása előtt több héttel nyilvánosságra hozzák, és megvitatják a társadalmi partnerekkel, az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal is.  
A miniszterelnök beszéde után a konvergenciatanács zárt ajtók mögött folytatta munkáját. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...