Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tömeges baleseti egység a mentőszolgálatnál

Létrehozva: 2005. október 12.
Módosítás: 2005. október 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hosszan elhúzódó mentésekhez, tömeges balesetekhez állít készenlétbe mentőautót az Országos Mentőszolgálat. A jármű nagy mennyiségben juttat ki a helyszínre kötszereket, gyógyszereket, vákuumágyakat.

A jövő héten Budapesten és Debrecenben áll szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tömeges baleseti egysége - közölte Győrfi Pál szóvivő. Elmondása szerint a Mitsubishi mentőautó és a hozzá kapcsolt utánfutó több száz sérült ellátásához elegendő felszerelést képes kijuttatni a helyszínre.
Göndöcs Zsigmond rendkívüli eseménykezelési főigazgató-helyettes hozzátette: a járműben nagy mennyiségben kötszerek, gyógyszerek, vákuummatracok, takarók kaptak helyet, ugyanakkor az egység magával visz aggregátort, térvilágító eszközöket, mentők számára védőruhákat, és egy felfújható sátrat, mely húsz négyzetméteren fedett elsősegélynyújtó-helyként szolgál. A mentőautó a benne lévő informatikai eszközökkel - rádiókkal, betegnyilvántartó programmal - kárhelyparancsnoki pontként is funkcionál.
Az egységnek egyébként már az 1994-es, 31 halálos áldozatot követelő szajoli vonatbalesetnél és a 23 halálos áldozattal járó, 2003-as siófoki buszszerencsétlenségnél is nagy hasznát vették volna. Göndöcs Zsigmond ugyanakkor megjegyezte: akár egy tömeges ételmérgezésnél is indokolt lehet a riasztása.
Győrfi Pál közölte: a közeli hónapokban egy nyugat-dunántúli városban is szolgálatba állítanak egy ilyen járművet.
Folytatódik a mentőszolgálat fejlesztése
A szóvivő a 2003-ban kezdődött fejlesztési program kapcsán elmondta, hogy most újabb 120 mentőautót rendeltek meg, melyből 40 eset-, illetve rohamkocsi. Nemrégiben készült el az őriszentpéteri és a záhonyi mentőállomás, hamarosan pedig a budaörsi mentőállomást adják át. Jövőre 26 korszerű hívásfogadó központ kiépítése is megkezdődik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median