Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Lesz NATO-pénz a tubesi radarra

Létrehozva: 2006. május 16.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A NATO jóváhagyta, hogy az eredetileg a Zengőre tervezett radar a Tubesen épüljön meg. A beruházást a katonai szövetség pénzzel is támogatja. Az új kormány dönthet a honvédség afganisztáni szerepvállalásáról.
A NATO katonai-szakmai szempontból elfogadta a háromdimenziós lokátor új mecseki helyszínét, azaz azt a szövetségi pénzt, amelyet a korábban a Zengő csúcsára tervezett beruházásra fordítottak volna, a tubesi helyszínre is elköltheti a védelmi tárca - közölte a honvédelmi miniszter hétfőn.
Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy nincs kormánydöntés a tubesi helyszínről. Annyi viszont már biztos: ha az új helyszín mellett dönt a kormány, akkor a zengői helyszínre tervezett NATO-pénzeket a Tubesre is elkölthetik - mondta.
Afganisztánról még júniusban döntenek
A miniszter arról is szólt, hogy június vége felé dőlhet majd el, hogy Magyarország részt vesz-e az afganisztáni újjáépítési feladatokban. A hollandoktól ugyan már át lehetne venni egy meghatározott feladatot, de a választási kampányban ilyen döntést nem akartak hozni, az ügyvezető kormány pedig ezt nem teheti meg.
Juhász Ferenc hangsúlyozta: a személyes véleménye az, hogy a NATO deklaráltan legfontosabb feladatából nem volna szabad kimaradni. Egy tartományi újjáépítési csoport működtetése 4-10 milliárd forintba is belekerülhet a terület nagyságától függően - közölte a szerepvállalás becsült költségét.
Már több ország jelezte, hogy szívesen részt venne egy magyar vezetésű újjáépítési csoport munkájában - hangsúlyozta.
Az elmúlt négy évet értékelve a miniszter azt mondta, hogy a Magyar Honvédség komoly feladatok elvégzésére vállalkozó partner lett a NATO-ban.
A vártnál kevesebben hagyják el a sereget
A miniszter sikerként értékelte a sorkatonaság megszüntetését, az önkéntes-hivatásos hadseregre való áttérést. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a hadseregből való kiáramlás jóval kisebb az előzetesen vártnál.
A jövőbeli tervek között említette azt is, hogy a szaktárca részvénytársaságait holdingként működtessék tovább, valamint azt is, hogy egy közhasznú társaság működjön csak a jelenlegi három helyett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...