Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Akár 5 százalékkal is eshet a beutazó turizmus

Cikk:

A belföldi turizmus idén stagnálni fog, a beutazások száma azonban 5 százalékkal is visszaeshet a gazdasági válság miatt - közölte Gyenesei István turizmusért felelős önkormányzati miniszter kedden.

A gazdasági válság hatására a beutazó turizmus visszaesése az idén elérheti akár az 5 százalékot is, miközben a belföldi turizmus stagnál majd, a szokások átrendeződése, valamint a visszatérő vendégforgalom azonban enyhíti a mérséklődést - ismertette Gyenesei István turizmusért felelős önkormányzati miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kedden.

A válság várhatóan a főváros turizmusát érinti a legérzékenyebben, a konferenciaturizmusban már most érezhető a visszaesés. A miniszter szerint az ár/érték arány a korábbiakhoz képest sokkal határozottabban fog dominálni az igénybevett szolgáltatásoknál és az eddiginél jóval nagyobb verseny alakul majd ki a turistákért.

Tavaly jelentősen nőtt a lengyel és román vendégek száma Magyarországon, mérsékelten emelkedett a hollandok és a britek száma, és több mint 10 százalékkal esett a német, az olasz, a spanyol és az amerikai turisták száma, ez a tendencia a miniszter szerint a válság hatására felerősödhet.

Gyenesei István elmondta, hogy az idei és a jövő évre az ágazatban több mint 100 milliárd forint támogatási forrás áll rendelkezésre. Ebből 70 milliárd forintot lehet megpályázni, 30 milliárdot különítettek el a kiemelt projektek megvalósítására. Tavaly és tavalyelőtt összesen 81,5 milliárd forint forrás állt rendelkezésre, ebből 55 milliárd attrakció- és 26,5 milliárd szálláshelyfejlesztésre. Az elmúlt két évben összesen 247 projekt nyert el 67 milliárd forintos támogatást a keretből. A 26 kiemelt projekt 57 milliárd forint támogatást kapott. A miniszter elmondta, hogy 2010 után - ha a most futó keretet teljesen kihasználják - mintegy 76 milliárd forint jut turizmusfejlesztésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...