Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az év végéig kifizetik a tűzoltók elmaradt túlóradíját

Cikk:

Az év végéig kifizetik a tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját. Kamatokkal és munkáltatói járulékokkal együtt ez az összeg 6,5 milliárd forint - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hétfőn.

Az összegből 72 milliót a központi költségvetésből fizetnek ki az állami tűzoltósági dolgozóknak, míg az önkormányzati tűzoltóságok dolgozóinak az önkormányzatok fizetik ki a túlóradíjakat. A tűzoltók túlóradíja abból adódik, hogy míg korábban a szolgálati idő 54 órában volt meghatározva a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényben, az európai uniós csatlakozás után ez 48 órára csökkent. Az Európai Unió egy 2003-as irányelvében 48 órában maximálta a szolgálati időt, ezt a jogharmonizáció során a magyar jog 2008 januárjától vette át.

A tűzoltók az uniós csatlakozás után, 2004. május 1. és 2007. december 31. között nem kapták meg a Legfelsőbb Bíróság által is túlmunkának kimondott szolgálatuk utáni díjukat. Ezt rendezi a kormány azzal, hogy 2010 végén kormányhatározatot fogadott el, amely szabályozza a díjazás számítási módját, majd a még nyitott kérdésekben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel. Április 6-án állapodtak meg és egyeztek meg abban, hogy április 22-ig felmérik a fizetendő összeg nagyságát.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...