Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kilenc törvénnyel zárja az idei parlamenti idényt a kormány

Cikk:

Még ebben az évben eljuthat a zárószavazásig a kormány által pénteken beterjesztett kilenc törvényjavaslat, köztük az új polgári törvénykönyv hatályba lépéséről szóló jogszabály - közölte vasárnap Szollár Domokos kormányszóvivő.

A kormány kilenc törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek még pénteken, köztük az új polgári törvénykönyv hatályba lépéséről (Ptké.) szólót. A törvényjavaslatok még idén eljuthatnak a zárószavazásig - mondta el Szollár Domokos kormányszóvivő. Azokról a javaslatokról, amelyeket ez után terjesztenek a Ház elé, normál menetrendben csak a tavaszi ülésszakon születhet döntés. A tavaszi ülésszak az országgyűlési választások miatt rövidebb lesz megszokottnál.

A most benyújtott előterjesztések között szerepel a polgári törvénykönyv hatályba lépéséről és végrehajtásáról szóló törvénymódosítás, amely azt tartalmazza, hogy a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyv 2010. május 1-jén lép hatályba. A visszaküldött Ptk.-ról várhatóan november 9-én szavaz az Országgyűlés. A jogszabály hatályba lépéséről külön törvénynek kell rendelkeznie, a Ptké-nek, amely elsősorban a Ptk. hatályba lépésével hatályukat vesztő törvényeket, a kapcsolódó törvénymódosításokat, valamint a szükséges végrehajtási és átmeneti rendelkezéseket tartalmazza.

Az új Ptk.-hoz kapcsolódik a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nem peres eljárásokról szóló törvényjavaslat, valamint a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló előterjesztés.


Az alapítványok elektronikus nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásról szóló javaslat megteremti az alapítványok adatainak országos, nyilvános, közhiteles és elektronikus nyilvántartásban történő rögzítésének, valamint az ezen adatokhoz való hozzáférés szabályait.

A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosítása szerint a jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz az állami garanciavállalás, és meghosszabbítják az államilag garantált hitel iránti igény benyújtásának határidejét is.
 
A magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat alapján magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak. A változtatást az indokolja, hogy a járadékszolgáltatást kiszámítható és előre tervezhető módon, megfelelő stabilitással biztosítsa, ugyanakkor az intézményrendszert biztosabbá és ellenőrizhetőbbé tegye.

Az egységes, átfogó európai közösségi szabályozás megteremtésével indokolják a Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetéről, feladat- és hatásköréről, valamint eljárásáról szóló törvény módosítását. Ugyancsak európai uniós kötelezettség és az akkreditálással kapcsolatos a megfelelőség-értékelő szervezetek tevékenységéről szóló előterjesztés.

A Ház előtt van az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat, amely az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás helyébe egy új, egyszerűsített adminisztrációval létesíthető munkaviszony szabályainak meghatározására irányul.

Ugrás vissza Ugrás vissza...