Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun 2016.06.02-án (csütörtök) 20:00 órától 2016.06.03-án (péntek) 02:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek. Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Légtérforgalmi adatokat cserél Ukrajna és a NATO

Cikk:

Magyarország, Ukrajna és a NATO megállapodott a légtérforgalmi adatcseréről, a megállapodásnak a terrorizmus elleni harcban van szerepe - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kétnapos ukrajnai látogatása végén pénteken.

Megállapodás született a NATO, Magyarország és Ukrajna között a légtérforgalmi adatcseréről - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken a kétnapos ukrajnai látogatása után. A tárcavezető ukrán kollégájával - Jurij Jehanurov védelmi miniszterrel - kötött megállapodásának értelmében az ukrán fél adatokat szolgáltat saját légi forgalmáról, pontosabban azokról a légi járatokról, amelyek a NATO-t is érdeklik. Ennek a megállapodásnak például a terrorizmus elleni harcban van igen jelentős szerepe - mutatott rá a miniszter. Ez egy olyan technikai együttműködés, amely a bizalmat erősíti a békepartnerségi viszony keretében - mondta Szekeres Imre, majd hozzátette: csak idő kérdése, hogy Ukrajna mikor csatlakozhat a NATO-hoz.

Közös történelmi kutatás indul

A felek megállapodtak abban is, hogy közös történelmi kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy feltárják a második világháború előtti történéseket. A nemzetek kölcsönösen egymás rendelkezésére bocsátják a fellelhető adatokat és a kutatási eredményeket, egy év múlva pedig magyar és ukrán nyelven is publikálják azokat. Ez azért fontos, hogy ne adjunk tápot semmilyen nacionalista, soviniszta véleményeknek és megalapozatlan indulatoknak - mondta a tárcavezető.

Szekeres Imre kétnapos ukrajnai látogatása során megkoszorúzta az ungvári katonai temetőben lévő emlékművet, megbeszélést folytatott Oleg Havasival, a megyei közigazgatási hivatal vezetőjével, ellátogatott az Ungvári Nemzeti Egyetemre, találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőivel, és megbeszélést folytatott Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszterrel. Látogatásának második napján a magyar honvédelmi miniszter - ukrán kollégájával közösen - felavatta és megkoszorúzta a második világháború után elhunyt hadifoglyoknak állított emlékművet az Ukrajna keleti részén lévő Brjankában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median