Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szombattól pályázhatók a vidékfejlesztési programok

Cikk:

Szombattól lehet benyújtani a pályázatokat az Új magyarország Vidékfejlesztési Programban a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és -fejlesztés, továbbá a vidéki örökség megőrzése témákban. A finanszírozásra 140-150 milliárd forint jut.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztéshez kapcsolódó programjaira szombattól nyújthatják be pályázataikat az érdeklődők - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán.

Október 18-tól pályázni lehet az UMVP vidékfejlesztési tengelye, az úgynevezett hármas tengely programjaira, amelyben a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és -fejlesztés, továbbá a vidéki örökség megőrzése jogcím szerepel. A programok finanszírozására összességében mintegy 140-150 milliárd forint áll rendelkezésre.

Helyi összefogáson alapuló projektek

Forgács Barnabás, a területért felelős szakállamtitkár hozzátette: a programokat úgynevezett Leader-szemlélettel kívánják megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a különböző projekteket helyi összefogáson alapuló együttműködéssel szeretnék jórészt létrehozni. E cél megvalósítása érdekében alakult meg 96 helyi vidékfejlesztési közösség. A közösségekben mintegy 12000-en vesznek részt a különböző régiókból, és az ő támogatásukkal valósulnak meg a gazdaságfejlesztési és az életminőség-fejlesztési programok.

Kiemelt szerepet kap a mikrovállalkozások fejlesztése, elsősorban a vidéki új munkahelyek teremtése érdekében. Emellett fejleszteni kívánják a mezőgazdasági tevékenységet kiegészítő helyi turisztikai vállalkozások megalapítását is. Emellett jut pénz a falumegújításra és -fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is.

Fejlődnek a vidéki szolgáltatások

A vidéki szolgáltatások fejlesztése keretében elindított tanyabusz-program igen sikeres volt, mivel ezer pályázat érkezett, és ebből már 600 határozatot postáztak is az érdekelteknek, és várhatóan rövid időn belül a további 400-at is kézhez kapják az érintettek. Így a rendelkezésre álló mintegy tízmilliárd forintot fel lehet használni a kistelepülések közlekedési gondjainak enyhítésére. Az integrált közösségi terek létrehozásának kiírt pályázatra 700 munka érkezett, és a rendelkezésre álló forrás mintegy húszmilliárd forintot tesz ki. E közösségi terekben minden helyi kezdeményezés otthonra lelhet a Teleháztól egészen a gyermekmegőrzőig vagy a könyvtárig bezárólag.

Az ÚMVP keretében meghirdetett programok finanszírozására eddig mintegy 300 milliárd forintot kötöttek le a pályázók, ami év végéig várhatóan 400 milliárd forintra emelkedik majd. A már kifizetett összeg nagysága jelenleg 30-35 milliárd forint. Ez az év végéig az államtitkár szerint meghaladja majd a százmilliárd forintot. Az ÚMVP összforrása 2013-ig mintegy 1300 milliárd forintot tesz ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...