Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország a helyére került Európában

Létrehozva: 2005. augusztus 14.
Módosítás: 2006. május 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország értéke az uniós csatlakozással a helyére került Európában. A tagsággal megteremtődtek annak a feltételei, hogy hazai fiataloknak ne kelljen külföldre menniük a sikeressé váláshoz.
Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint az uniós csatlakozással Magyarország értéke a helyére került Európában, ezért fontos tudni azt, hogy "honnan jöttünk, kik vagyunk, mi az identitásunk". Baráth Etele erről az Európai és magyar értékek az unióban címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Sziget Fesztiválon szombaton.
A politikus szerint Magyarország uniós tagságával annak feltétele teremtődött meg, hogy a fiataloknak ne kelljen külföldre menniük a sikeressé váláshoz. A világot ugyan meg kell ismerniük, de a máshol megszerzett tapasztalatot és tudást itthon tudják legjobban hasznosítani - mondta a miniszter.
Baráth Etele az EU-gömbsátorban tartott beszélgetésen válaszolt a fiatalok kérdéseire, és elmondta: személy szerint úgy látja, hogy létrejön majd a hétéves uniós költségvetés, hiszen a vita nem arról szól, hogy Magyarország mennyi pénzt kapjon, hanem hogy azt mire költsék. Ugyanakkor idő is van még a viták rendezésére, hiszen az előző hétéves büdzsét is hat hónappal az időszak kezdete előtt fogadták el. Ez alapján 2006. június elejéig van idő megállapodni - fejtette ki.
Baráth Etele a Sziget Fesztiválon szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte: az EU hosszú távú projekt, tehát a fiatalokról szól, így ha ők ismerik egymást, kultúrájuk találkozik, akkor ez építi fel az uniót. Az, hogy ez a Szigeten ennyire tisztán zajlik, magában hordozza a békét és az egyetértést - tette hozzá.
Kovács Kálmán a Sziget Fesztiválon
A Sziget Fesztiválon rendelkezésre álló ingyenes internetezési lehetőség is segít abban, hogy a számítógép iránt nem fogékony fiatalok természetes igényévé váljon a világháló használata - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, miután vasárnap kilátogatott a Hajógyári-szigetre.
A szakminiszter egy felmérésre hivatkozva közölte, hogy a 10-20 éves magyar fiatalok 20 százaléka ma még nem használ számítógépet, így az internetet sem ismeri. Ez versenyhátrányt okoz az egyre jobban kiteljesedő információs társadalomban, de kormányzati segítséggel olyan környezet van kialakulóban, ami már megakadályozza azt, hogy a XXI. században előforduljon a digitális analfabétizmus.
Kovács Kálmán kifejtette, hogy az év végéig az egész közoktatási rendszerben szélessávú internetezési lehetőségük lesz a fiataloknak, azaz alsó tagozattól egyetemig minden intézményben lehet használni a világhálót. Az országban több mint 2500 településen működik iskola, illetve valamilyen oktatási intézmény, amely közül ma mintegy 2000 csatlakozik a világhálóhoz. Az iskolákon kívül a településeken hozzáférhető e-Magyarországpontok azok, ahol a fiatalok még internetezhetnek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median