Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ünnepi programok a forradalom évfordulóján

Létrehozva: 2005. március 10.
Módosítás: 2005. március 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 157. évfordulójára emlékezik az ország. Az ünnepi műsor mellett számos gyermek-, ifjúsági és családi, valamint kulturális program várja az érdeklődőket. Összeállításunkban a fővárosi rendezvények mellett megtalálhatja a megyeszékhelyek ünnepi programjait is.
A nemzeti ünnep rendezvényeinek honlapja
Zenés, irodalmi pop-rock összeállítással veszik kezdetüket az 1848-1849-es szabadságharc 157. évfordulóját köszöntő ünnepi programok Budapesten. A szabadságról és szerelemről szóló, főként fiatalok érdeklődésére számot tartó, a magyar zenekultúra különböző ágaiból válogatott összeállítás március 14-én este egyaránt várja a Kossuth téren a könnyedebb műfajok és a komolyabb stílus kedvelőit. A fiatal színészekből álló műsorvezetői csapat összekötőszövegeiben a márciusi ifjak: Petőfi, Vasvári, Jókai és Bulyovszky Gyula idéződnek meg, így teremtve meg az ünnepi hangulatot.
Zászlófelvonás és ünnepi műsor
A fővárosban az állami ünnepségsorozat másnap reggel a már megszokott rendezvényekkel folytatódik. A Kossuth téren a Magyar Köztársaság állami lobogójának ünnepélyes felvonása és a Kossuth szobor megkoszorúzása után a térről menet indul a Múzeumkertbe, ahol az ünnepi műsor keretében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet. A műsorban megszólalnak Petőfi Sándor, Arany János és Ady Endre versei és a 157 évvel ezelőtti hangulat megidézését segíti a Gödöllői Fúvós Együttes, valamint a szegedi Hóra Táncegyüttes is.
Egész napos programok
A nap további részében több helyszínen várják különböző programok az ünneplőket. A részletes budapesti programot - benne a fővárosi önkormányzat rendezvényeit és az ünnephez kötődő egyéb eseményeket - cikkünkben olvashatja: Fővárosi programok a nemzeti ünnep alkalmából >>
A Múzeumkertben gyermek-, ifjúsági és családi programokon szórakozhatnak az érdeklődők. A kert két részén is - a Bródy Sándor utca felé eső részen, valamint a Múzeum utca felé eső szabad területen - változatos, a XIX. század közepének hangulatát megidéző egész napos vásári szórakoztató programok, illetve gyermekfoglalkoztató-programok lesznek . A rendezvény célja, hogy bemutassa az 1848-as hagyományokat, és a mai kor embere is megismerhesse a korabeli életformát.
Ezzel párhuzamosan egy másik történelmi helyszínen, a Budai Várban is egész napos rendezvények várják a látogatókat. A Hadtörténeti Múzeum helyszínei, valamint a Kapisztrán tér adnak otthont az alkalmi kiállításoknak, népszínműveknek, oskolajátékoknak, az országhatáron belülről és azon túlról meghívott előadók és együttesek produkcióinak. A Kapisztrán téren felállított színpadon az érdeklődők óránként ismétlődő interaktív programokat tekinthetnek meg, mely szórakoztató formában nyújt ismereteket a 157 évvel ezelőtti mindennapokról.
Díszelőadás a Művészetek Palotájában
Március 15-én este a Művészetek Palotájában a három közjogi méltóság, a teljes állami protokoll, a diplomáciai testületek képviselői, a kitüntetettek, a kulturális élet képviselőinek részvételével ünnepi díszelőadás veszi kezdetét. A műsor a zene és az irodalom nyelvén idézi meg a "fölébredt nemzeteket". A MÁV Szimfónikusok Zenekara, a Magyar Állami Operaház Énekkara és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, a Liszt-díjas Gál Tamás vezényletében megszólal többek között a Szabadság-kórus Verdi: Nabucco című operájából, Chopin: Forradalmi etűdje, ősbemutatóként Smetana: Ujjongó nyitány című műve, továbbá Bartók: Kossuth-szimfóniája.
Kulturális rendezvények
A rendezők tervei szerint további, elsősorban az irodalomra, kiállításokra és a történelmi helyszínek felelevenítésére alapozott programok teszik színesebbé az ünnepi megemlékezést. Így az "Európa 1848" elnevezésű irodalmi összeállítás a pesti Belvárosban, a márciusi ifjak egykori gyülekezőhelye, a Pilvax, valamint a Merlin Színház és a Pest Megyei Önkormányzat Megyeháza alkotta tengelyben várja mindazokat az idegen nyelvet tudó érdeklődőket, akik a közös európai történelmet szeretnék mélyebben megismerni. A magyarul, angolul és németül elhangzó irodalmi műveket interaktív formában, a közönség aktív bevonásával mutatják be. Ez az este az új történelmi ismeretek szerzésén túl alkalmat szolgáltat a többnyelvűség népszerűsítésére is.
A "Nemzeti kokárdaprogram" keretében a szervezők szándéka szerint a Parlament előtt elhelyezett, iparművészek által készített kokárdaalapba három ünnepnapon át a közönség virágokat tűz be, aminek eredményeként az erőt jelképező piros virágszálak, a hűséget szimbolizáló fehér virágszálak, valamint a reményt jelentő zöld növények majd együttesen rajzolják meg a nemzet kokárdáját.
A forradalom és köztársaság útja - Forradalmi villamos elnevezésű interaktív történelmi programsorozat az ünnep napján, március 15-én szolgál térszínházi látványossággal. A program szimbolikusan összekapcsolja az 1848-as és az 1956-os forradalmat, valamint a harmadik köztársaság jelképét, az Országházat.
A 2-es villamos vonalán, a Március 15. tér - Vigadó tér - Eötvös tér - Roosevelt tér megállókban elhelyezett installációk idézik meg a XIX. század közepét. Tekintettel arra, hogy az adott korban még nem létezett villamos, a közlekedési eszközt vonatként bemutatva teremtik meg a rendezők a kor hangulatát. A megállók közelében elhelyezett korabeli termékek, plakátok, valamint a forradalom stációi nemcsak a magyar közönség érdeklődésére tartanak számot, de azt is lehetővé teszik, hogy a nálunk vendégeskedő külföldi turisták is jobban megértsék és átéljék történelmünk eme igen fontos szeletét, így velünk együtt ünnepelhessenek.
Európa nagy gondolkodói és szellemi vezérei
A délelőtt 10 órától délután 16 óráig mindkét irányban közlekedő "Forradalmi villamos" mellett a programsorozat részeként a Magyar Tudományos Akadémia is várja a látogatókat. Ezen a helyszínen egész napos alternatív programsorozat keretében Európa nagy gondolkodóinak és szellemi vezéreinek játékos összecsapására kerül sor Lamartine, Marx, Victor Hugo, George Sand, Balzac és Bakunin művei alapján.
Változások a tömegközlekedésben
A március 15-i nemzeti ünnep rendezvényei miatt jelentős változások lesznek kedden a fővárosi tömegközlekedésben. Több busz-, villamos- és trolibuszjárat rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik - közölte a BKV pénteken. Részletesen olvashat a menetrendi változásokról cikkünkben: Forgalmi változások március 15-én >>
Ugrás vissza Ugrás vissza...