Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Szili: a csatlakozás közös sikerünk

Létrehozva: 2004. április 30.
Módosítás: 2004. április 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Közös sikernek nevezte hazánk európai uniós csatlakozását Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az ópusztaszeri ünnepségen. A Honvédelmi Minisztériumban Juhász Ferenc miniszter adott át kitüntetéseket, a Nemzeti Bank európai uniós emlékpénzeket bocsátott ki.
Magyarország európai uniós csatlakozása közös siker - jelentette ki Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke pénteken Ópusztaszeren. "Eljött életünkben a pillanat, amikor együtt örülhetünk Magyarország európai uniós csatlakozásának. Különösen azt kell értékelnünk, hogy ez a sikerünk közös" - mondta a házelnök a csatlakozás alkalmából rendezett ünnepségen.
"Nem tehetünk különbséget kormányok és politikai erők között a tekintetben, hogy melyikük volt ebben a folyamatban elkötelezettebb híve a csatlakozásnak" - közölte Szili Katalin, hozzáfűzve: a folyamatosságnak köszönhető az is, hogy az ország elérte célját. A beilleszkedéshez nem elég ez a politikai aktus. Az unió maga is átalakulóban van, ezért a csatlakozás azt is jelenti, hogy menet közben kell egy éppen átépítendő hajó fedélzetére lépni - tette hozzá.
Szili Katalin szerint a tét az, hogy fennmarad-e és működtethető lesz-e az egységes szociális Európa. "A rendszerváltozás éveinek folyamán megteremtettük a szabad Magyarország intézményeit, alapvető törvényeit, ugyanakkor a társadalmi igazságosság felől nézve nem örömteli látvány, ami a szemünk elé tárul, van még mit tennünk" - mondta a házelnök.
Az Európai Unió új lendületet ad Magyarország számára, de nemcsak Magyarország kapja meg ezt a lendületet, hanem az egész EU - mondta Jürgen Köppen pénteken Ópusztaszeren, az uniós csatlakozás alkalmából rendezett ünnepségen. "Az önök csatlakozása révén az Európai Unió jelenlegi tagállamainak gazdasága is dinamikusabban tud majd a jövőben fejlődni" - közölte az Európai Unió magyarországi delegációjának vezetője. Az uniós diplomata kijelentette, Magyarország vidéki lakossága és a magyar mezőgazdaság jelentős mértékben profitálhat a közös európai agrárpolitika nyújtotta lehetőségekből.
Hatan kapták meg a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát
Az Európai Uniós csatlakozás alkalmából kitüntetéseket és elismeréseket adott át a honvédelmi miniszter. Juhász Ferenc az európai uniós csatlakozás előkészítésében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta hat katonának: Horváth József , Sinka József és Horváth Gábor ezredeseknek, Dobis Ottó alezredesnek, Sipos József mérnök alezredesnek és Dankó István őrnagynak, ezüst fokozatát pedig kettőnek: Gál Péter ezredesnek és Finda Anna őrnagynak. A Honvédelemért kitüntető cím különböző fokozatait három személy vehette át.
Ötven- és ötezer forintos emlékpénzek
Európai uniós emlékpénzeket bocsátott ki pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Magyarország az Európai Unió tagja elnevezésű 50 ezer forintos arany- és 5 ezer forintos ezüstpénzt a csodaszarvas motívuma díszíti - jelentette be a központi bank sajtótájékoztatóján Barátossy Györgyné .
Az aranypénzből hétezret, az ezüstből tízezer darabot készítettek. Mindkét érmét Papp László tervezte. A sorozat részeként egymillió darab forgalmi 50 forintos is készült, hátlapján a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagja felirat, a magyar címer és az unió 12 csillagja látható, a hagyományos kerecsensólyom helyett. Az arany- és ezüstpénzeket 10 százalékos felárral árusítják, ezzel az összeggel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületét támogatják.
Ugrás vissza Ugrás vissza...