Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bajnai amerikai segítséget kért a roma integrációs programhoz

Cikk:

A roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, ezért Bajnai Gordon az amerikaiak szakmai segítségét kérte a roma integrációs programhoz Washingtonban. Benjamin Cardin szenátor arról biztosította a magyar kormányfőt, hogy napirenden tartják a szlovák nyelvtörvény kérdését a nemzetközi fórumokon.

Bajnai Gordon miniszterelnök amerikai segítséget kért a roma integrációs programhoz csütörtökön Washingtonban, amikor találkozott Benjamin Cardin szenátorral, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével. A kormányfő azt kérte, utazzanak amerikai szakértők Magyarországra a roma integrációs program segítésére. Utalt arra, hogy a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, Magyarországnak ezért szüksége van az Amerikában ezen a téren felhalmozódott tudásra - számolt be a találkozóról Szollár Domokos kormányszóvivő.

Bajnai Gordon a roma gyilkosságok kapcsán rendőri segítséget kért, ezt azzal indokolta, hogy a rendőröknek Magyarországon olyan problémákkal kell megküzdeniük, amelyek korábban nem léteztek. Jelezte, hasznos lenne közös amerikai-magyar rendőrségi továbbképzési programot indítani az amerikai tapasztalatok átemelése érdekében. A miniszterelnök tájékoztatta a szenátort a roma kisebbség gondjairól és a kormány roma integrációs programjáról. Kitért rá, hogy a program egyik fontos eleme, hogy a rendőrségnél megemeljék a roma rendőrök számát, és később a katonaságnál is lesz roma kvóta. Cardin kifejtette: bízik abban, hogy a magyarországi roma integrációs program modellértékű lesz, szerinte a roma kérdést Európa-szinten kell kezelni.

Bajnai Gordon azt is kérte a Helsinki Bizottság elnökétől: lobbizzon azért, hogy az ENSZ által létrehozandó úgynevezett népirtás elleni központ Budapesten jöhessen létre.

Cardin bírálta a szlovák nyelvtörvényt

A szlovák államnyelvtörvény ügyében tájékozott Cardin szenátor kifejtette: helyteleníti azt, ami Szlovákiában a nyelvtörvénnyel kapcsolatban történik. Szerinte nem helyes, ha valaki az EBESZ alapértékeivel, normáival szemben cselekszik. Közölte, az ügyet szóvá fogja tenni a szlovákoknak is és nemzetközi fórumokon is, "a témát napirenden fogják tartani". Véleménye szerint a magyar kormány helyesen járt el, amikor nem öntött olajat a tűzre, nem fokozta a feszültséget, hanem a helyzet megoldására törekedett az EBESZ segítségével.

(Az amerikai Helsinki-bizottság egy különleges kormányzati szervezet, amely figyelemmel kíséri az 1975-ös Helsinki-egyezményekben foglalt elvek teljesülését, a szenátus és a képviselőház 9-9 tagjából, továbbá a külügy-, védelmi, és kereskedelmi minisztérium 1-1 képviselőjéből áll.)

Bajnai Gordon ugyancsak csütörtökön részt vett a Council on Foreign Relations tekintélyes külpolitikai agytrösztben rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a transzatlanti kapcsolatok fejlődése volt a témája. A miniszterelnök ezenkívül előadást tartott a kereskedelmi kamarában, ahol beszámolt a magyar gazdasági válságkezelés lépéseiről és az eddig elért eredményekről. Azt tanácsolta a következő kormánynak, hogy folytassa a "józan ész politikáját"; úgy jósolta, a mostani reformok gyümölcsei már 2 év múlva beérnek, 2011-től Magyarországon évi 3-4 százalékos növekedés várható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median