Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyílt az Utazás kiállítás

Létrehozva: 2005. március 17.
Módosítás: 2005. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A rekorderedményekkel záruló 2004-es turisztikai év után rekordszámú kiállítót hozott az idei Utazás kiállítás. A rendezvényen, amelyet csütörtökön nyitott meg Kolber István tárca nélküli miniszter, 46 ország 861 kiállítója vesz részt. Idén Jordánia és Békés megye a kiállítás díszvendége.

Tavaly meghaladta a nyolcmilliót, és ezzel rekordot ért el a külföldi turisták által hazánkban töltött éjszakák száma - mondta Kolber István az "Utazás 2005" 28. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás megnyitóján. A turizmust is felügyelő, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter arról is beszélt, hogy az ágazat nagyszabású fejlesztések előtt áll: hamarosan megkezdődik a fővárosban egy ötezer személyes kongresszusi központ építése, a 2007 és 2013 közötti időszakban pedig jelentősen bővülnek az idegenforgalom fejlesztési forrásai.

Csaknem kilencszáz kiállító 18 ezer négyzetméteren

Az idei turisztikai vásáron 46 ország 861 kiállítója vesz részt, összesen 18 264 négyzetméteren. Ez rekordnak számít, hiszen tavaly még csak 33 ország mutatkozott be a turisztikai expón. A kiállítók közül 171-en érkeztek külföldről, 690-en a belföldről. A vásár idei külföldi díszvendége Jordánia, ahová tavaly ötvenezer magyar turista utazott - a jordániai utazási szakemberek reményei szerint ez a szám idén legalább a kétszeresére nő. A megnyitón részt vett Alia Bouran jordán turisztikai miniszter, aki bejelentette, hogy Siófok és a jordániai Aqaba város partnervárosi együttműködést kötött.

A belföldi kiállítók között Békés megye a díszvendég, amit egyebek mellett az is indokol, hogy májusban megnyitja kapuit a felújított gyulai vár és az abban működő vármúzeum, amely egykor az ország második leglátogatottabb múzeuma volt. Békés megye a dél-alföldi régió többi megyéjével, valamint az észak-alföldi, a Tisza-tavi és észak-magyarországi kiállítókkal együtt a B pavilonban mutatkozik be. A D pavilonban a balatoni, valamint a dél-, a nyugat- és a közép-dunántúli kiállítók, míg az A pavilonban a külföldiek állították fel standjaikat. A C pavilonban rendezik a vásár egyik kísérőprogramját, a Gasztrorandevút, a B szabadterületen a Lovasturizmus, lovaskultúra, míg az F pavilonban a Karát kiállítást.

Délelőtt tíztől este hatig tart nyitva a vásár

Az Utazás kiállítás és valamennyi kísérőrendezvénye március 17-től március 20-ig van nyitva, a nagyközönség március 18-20-án 10 és 18 óra között látogathatja a rendezvényt. A napijegy 1000 forintba kerül, 650 forintért vásárolható kedvezményes jegy, 500 forintért csoportos diákjegy. A családi belépőjegy, amellyel két felnőtt és két gyermek kereshetik fel az expót, 2000 forintba kerül.

A vidékről érkezők a Volánbusz magyarországi járatain, valamint vasúton ötven százalékos kedvezményt kaphatnak. A MÁV a kiállítás közönségnapjain különvonatokat indít, amelyek a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-felső állomás között félóránként közlekednek. A felnőtteknek 300, gyermekeknek 150 forintba kerülő jegyeket a kiállítás látogatói a Nyugati pályaudvar 9-es számú pénztáránál válthatják meg. A különvonatokon kívül ezeken a napokon egyes intercityjáratok, illetve expressz- és gyorsvonatok is megállnak Kőbánya-felsőnél. További információk a rendezvény honlapján: Utazás 2005 >>

Kitüntetéseket és díjakat osztottak

A vásár csütörtöki megnyitóján Kolber István a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adott át Betegh Sándornak , a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. vezérigazgatójának, Harbula Gyulának , a Pannonia Hotels Rt. igazgatósága elnökének március 15-e alkalmából. Lengyel Márton professzor március 15-e alkalmából a Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta, amelyet már korábban átvett a Parlamentben.

Az Utazás kiállításon adta át Benedek András , a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára és Székely György , a Magyar Turisztikai Hivatal elnökhelyettese a 2004-es Vendégbarát Múzeum díjakat. Az elismerést a pápai Kékfestő Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum kapta, valamint különdíjjal jutalmazták a Terror Háza Múzeumot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...