Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közérdekű honlapok vakok és gyengénlátók részére

Létrehozva: 2003. április 24.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vakok számára is olvashatóvá alakított át több közhasznú internetes honlapot a Média az Emberekért Alapítvány. Jelenleg többek között a vonat- és a budapesti buszmenetrend információi olvashatók a vakok által használt BraiLab rendszerrel.
Már meglévő vagy újonnan készülő, speciálisan közérdekű honlapokat alakít át vakok és gyengénlátók számára is teljes mértékben olvashatóvá a Média az Emberekért Alapítvány.
A látássérültek általában egy speciális beszélőrendszerrel olvassák a honlapokat, mely számítógépes rendszerük része. Az úgynevezett BraiLab rendszer azonban nem képes grafikus felületeket megjeleníteni, így a látássérültekhez csak olyan információk jutnak el, melyek szövegesen is megjelennek egy adott web oldalon. A gyengén látók számára a grafikai elemek láthatóak ugyan, de csak ha megfelelően kiemeltek és egyértelműek.
Ezeket a problémákat küszöböli ki a Média az Emberekért Alapítvány, mely felkérésre megvalósíthatósági tanulmányt készít egy adott oldal vakok és gyengénlátók számára is láthatóvá tételéről, és kérésre elvégzi a szükséges módosításokat. Ezzel az oldal grafikai megjelenése nem változik, csupán az oldalat létrehozó háttérprogramok.
Laczkó Gyula , az alapítvány elnöke elmondta, az elkészült honlapokat az érintettek bevonásával folyamatosan tesztelik és módosítják.
Menetrendek és levelezőlista készült a látássérülteknek
Jelenleg három különösen közérdekű és több információs oldal olvasható teljes mértékben a BraiLab rendszerek segítségével. Ilyen a MÁV menetrend, az Elvira szolgáltatása, melynek segítségével a látássérült számítógépén hosszabb ideig tanulmányozhatja a rendszer által összeállított információs listát.
A busz.budapest.hu oldal - a budapesti buszok menetrendje, első lépése egy átfogóbb fejlesztésnek, melynek tapasztalatai alapján az összes menetrendet ( villamos, metró, fogaskerekű, volánbusz-információk, vidéki buszok indulása ) feldolgozná az alapítvány.
Vakok által használható levelezőrendszer
Harmadik jelentős fejlesztést a vakok számára kialakított levelezőrendszer jelentette, melynek segítségével a vakok és gyengénlátók elolvashatják leveleiket, azokra válaszolhatnak, és minden más levelezőrendszereknél megtalálható szolgáltatást igénybe tudnak venni.
A látássérülteknek készülő oldalakról tartott sajtótájékoztatón dr. Göncz Kinga , az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta, az alapítvány által kínált szolgáltatás szorosan kapcsolódik az idén meghirdetett "Fogyatékkal élő személyek Európai Éve" programhoz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...