Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára emlékezünk

Cikk:

Több mint harminc ország magas rangú képviselői érkeznek hazánkba szombaton, hogy közösen emlékezzenek meg a vasfüggöny lebontásának 20. évforulójáról. Az ünnepségek idején Budapesten több helyen forgalomkorlátozásra kell számítani.

Június 27-én, szombaton több mint 30 ország magas rangú képviselőivel együtt emlékezik meg Magyarország a vasfüggöny 20 évvel ezelőtti lebontásáról - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken. A programsorozat nyitó eseménye a délelőtt 10 órakor kezdődő Kossuth téri zászlófelvonás, ezt követi 11 órakor a parlamenti emlékülés, amelyen a magyar közjogi méltóságok meghívásának eleget téve több európai állam- és kormányfő, valamint parlamenti elnök vesz részt. Az ünnepségsorozatot az operaházi díszelőadás zárja, amelyen beszédet mond Bajnai Gordon miniszterelnök. Budapesten szombattól vasárnapig a Kodály köröndtől a Bajza utcáig 1989 a Föld körül címmel szabadtéri fotókiállítás várja az érdeklődőket.

Horváth István bécsi nagykövet, aki 1989-ben bonni nagykövetként volt az események résztvevője, a szombati emlékülés egyik moderátora, a kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte: Magyarország bontotta le a vasfüggönyt, ezt szerinte magyar nemzeti ünnepként kell számon tartani. Hozzátette, hogy az esemény "kizárólag magyar érdem", az akkori politikai elit döntése volt, amely "dominóelvként" lehetővé tette, hogy ma egységes Európában élünk.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a várható forgalomkorlátozásokról elmondta, hogy a delegációk közlekedése miatti útlezárásokról a www.police.hu internetes oldalon olvasható információ. Felhívta a figyelmet, hogy az érintett területek lakosait a rendőrség szórólapon tájékoztatja. Hozzátette: e területeken nem szabad parkolni, ezért a rendőrség elszállítja azokat a járműveket, amelyeket mégis ott hagynak.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...