Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyitott marad az árvízi védekezés kasszája

Cikk:

Az árvízi védekezés napi költsége elérte a félmilliárd forintot, a kassza augusztus végéig felülről nyitott marad. A természeti csapás sújtotta uniós tagállamok Brüsszeltől kaphatnak segítséget a károk enyhítésére.
Augusztus végéig felülről nyitott marad az árvízi védekezés kasszája - jelentette be Batiz András kormányszóvivő csütörtökön. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mostantól kezdve nemcsak a saját kiadásaihoz használhat fel korlátlanul forrást, hanem a védekezésben részt vevő minisztérium, szerv vagy hatóság költségeihez is. Példaként említette Batiz András, hogy így a védekezésben részt vevő katonák túlórapénze gördülékenyen és azonnal rendezhető lesz.
Már napi félmilliárd forintba kerül a védekezés
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az árvízzel és belvízzel kapcsolatos idei kiadások elérik a 12 milliárd forintot. Ebben a védekezésre fordított pénz ugyanúgy benne van, mint a vis maior alapból az önkormányzatoknak kifizetett összeg. Ma már napi 500 millió forintba kerül a védekezés, és május végéig fokozott árvízhelyzettel kell számolni - mondta Batiz András.
A kormányszóvivő kiemelte: több mint 23 ezren vesznek részt a védekezésben, és csaknem 800 kilométeren van rendkívüli készültség. Hozzátette, hogy az ár- és belvíz által veszélyeztetett települések száma összesen 330, és továbbra sem tud otthonába visszamenni 524 ember. Eddig ötmillió 900 ezer homokzsákot használtak fel az árvízi védekezéshez.
Európai uniós segítség érkezhet
Az árvízi károk felszámolására tett európai uniós segítségről beszélt Somogyi Ferenc külügyminiszter. Kiemelte: a legutóbbi külügyminiszteri tanácsülésen, március elején, magyar kérésre napirendre vették az árvízi helyzet ügyét.
A magyar álláspont alapvető üzenete az volt, hogy a jelenlegi árvízi helyzet nagyon sok tekintetben történelmi rekordokat dönt mind a vízállás magassága, mind a speciális figyelmet igénylő folyószakaszok hossza tekintetében. Az árvízi helyzet az egész régióra vonatkozóan jelent nagyon komoly problémát - mutatott rá a külügyminiszter.
Kiemelte azt is: az EU érdeke, hogy már a veszélyhelyzet kialakulásakor legyen nemzetközi egyeztetés, koordináció az árvízi helyzet elhárítására, a károk csökkentésére az érintett országok és az EU illetékes szervei között. Mint mondta, felvetése pozitív fogadtatásra talált a tanácsülésen.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tanácsülés után, március 10-én, Szlovákiában tett látogatása során támogatásáról biztosította azt, hogy új európai uniós irányelv szülessék, amely megkönnyíti az árvízsújtotta tagállamoknak a hozzáférést a természeti katasztrófa okozta károk enyhítését célzó uniós pénzekhez.
A kormányfő Szegeden tájékozódott
A szomszédos országokkal ellentétben, az árvíz nem okoz rendkívüli eseményeket Magyarországon, és ez elsősorban a vízügyi szakemberek munkájának köszönhető - jelentette ki Gyurcsány Ferenc Szegeden.
- Az a legfontosabb, hogy miközben körülöttünk szakadnak a gátak, és rendkívüli események vannak, mi mindenhol fogjuk a vizet Magyarországon" - mondta a miniszterelnök azt követően, hogy tájékozódott az Alsó-Tiszán folyó árvízvédelmi munkálatokról. A kormányfő szerint ez nem a szerencsének, hanem
Ugrás vissza Ugrás vissza...