Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:2011-2013 között lehet magyar euró

Cikk:

A kormány által tárgyalt konvergenciaprogram vitaanyagában nem szerepel az euróbevezetés dátuma, de a kitűzött célok alapján 2011-2013 között lehet uniós valutánk. A pénzügyminiszter szerint a piac kedvezően fogadja majd a tervezet részleteit. 
Magyarország 2007-2009 között csatlakozhat az ERM II. árfolyamrendszerhez, és a csatlakozást követően dönthet a 2011-2013 közötti euróbevezetés időpontjáról - mondta a pénzügyminiszter pénteken.  
Veres János hangsúlyozta: a konvergenciaprogram vitaanyagát hitelesíti, hogy azt a jegybankkal egyeztetve állították össze. A lényegi számítások megegyeznek az MNB számításaival - tette hozzá. A pénzügyminiszter szerint a hitelességet tükrözi az is, hogy az elemzők is megvalósíthatónak tartják a programot és ez konzervatív számításokon alapul.  
A vitaanyagban nincs dátum
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ERM II. árfolyamrendszerhez még a maastrichti kritériumok teljesítése előtt csatlakozhat az ország abban az esetben, ha a 2007-es költségvetését sikeresen teljesítette, és van elfogadott 2008-as költségvetése.  
További feltétel, hogy ezek alapján a gazdasági mutatók közelítsenek a kritériumokhoz. Hozzátette, hogy a kormány által csütörtökön tárgyalt konvergenciaprogram vitaanyagában dátum nem szerepel, ám az abban foglalt számok reális lehetőséget biztosítanak a 2007-2009 közötti ERM II.-csatlakozásra.  
Nincs érdemi változtatás
A jegybankkal történt egyeztetést és a pénzügyi tárcánál folytatott számításokat követően érdemi változás nem történt a kedden ismertetett konvergenciaprogram vitaanyagában, a jövő évi infláció 6,2 százalék maradt - közölte Veres János.  
A pénzügyminiszter megerősítette: a részletekben a program jövő heti véglegesítéséig történhet változás, ám a kormány elkötelezett a kijelölt pálya megvalósíthatóságának biztosítása mellett.  
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormánynak nincs a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó javaslata, ám hozzátette: ezzel a kérdéssel a jövőben foglalkozni kell. Közölte: a kormány eddig arról döntött, hogy a korkedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeit kell felülvizsgálni.  
Pozitívan reagálhat a piac
A konvergenciaprogram árfolyamra gyakorolt hatását illetően a pénzügyminiszter azt mondta: meggyőződése, hogy a részletek megismerése után a piac pozitívan fog reagálni. Ebből ugyanis kiderül, hogy az államháztartás szempontjából kritikus területek mindegyikén változást irányoz elő a program - tette hozzá.  
Elmondta, hogy nem szerepelnek a konvergenciaprogram jelenlegi tervezetében konkrét egészségügyi lépések, így a vizitdíj bevezetése sem, ezekről ugyanis a kormány augusztus 31-i ülésén dönt majd. Az oktatás területéről a pénzügyminiszter a költségvetés által finanszírozott keretszám belső átalakítását emelte ki.  
Kompenzáció csak szociális alapon
Említést tett az ártámogatási rendszer tervezett megváltoztatásáról is. A költségvetés évente több mint 700 milliárd forintot, a GDP 2-3 százalékát fordítja ártámogatásokra. Változás várható ezért a közlekedés, a gyógyszer- és a gázártámogatás rendszerében is. Utóbbiról a pénzügyminiszter azt mondta: a jövőben nem haladhatja meg a bányajáradékból befolyt összeg plusz 30 milliárd forintot, és kompenzáció csak szociális alapon adható. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...