Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Félárbocon a lobogó a nemzeti gyásznapon

Létrehozva: 2004. október 6.
Módosítás: 2004. október 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1848-49-es szabadságharc tábornokai kivégzésének 155. évfordulóján a Parlament előtt felvonták, majd félárbocra eresztették az állami lobogót. A miniszterelnök Budapesten a lehetőségek egyenlőségéről beszélt, a kulturális miniszter Aradon a modern hazafiságról szónokolt.
Az aradi vértanúkra emlékező nemzeti gyásznapon katonai tiszteletadás mellett felvonták , majd félárbocra eresztették a Magyar Köztársaság állami lobogóját a Kossuth téren.
A ceremónián részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Holló András , az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint Mandur László , az Országgyűlés alelnöke.
Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október 6-án Aradon végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba.
Így a nemzet vértanúja lett: Aulich Lajos , Damjanich János , Dessewffy Arisztid , Kiss Ernő , Knézich Károly , Lahner György , Lázár Vilmos , Leiningen-Westerburg Károly , Nagysándor József , Pöltenberg Ernő , Schweidel József , Török Ignác és Vécsey Károly .
Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost , az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét, akit csak 1870. június 9-én temethettek el nyilvános tiszteletadással, majd 1874. május 26-án helyezték el a Kerepesi temető mauzóleumában. Batthyány kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest. Az Orbán-kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.
Megemlékezés a Batthyány-örökmécsesnél
A miniszterelnök a Batthyány-örökmécses koszorúzásakor tartott megemlékező beszédében elmondta: Százötvenöt évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc 13 vezető honvédtisztjét, valamint Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ma Magyarország szabad, de igazságtalan. A cél az, hogy ne csak a jogaink, hanem a lehetőségeink is egyenlők legyenek.
A forradalommal együtt összenőtt az áldozat fogalma is - mondta Gyurcsány Ferenc. Áldozatról és lehetőségről szólnak a hétköznapok is azzal a különbséggel, hogy ezeket a lemondásokat a szűkebb környezetünkért, közösségünkért tesszük meg. Napjainkban tettekre, az előrejutás akarására, valamint az élet jogának elismerésére van szükség.
Az ünnepélyes beszéd után hazai közjogi méltóságok elhelyezték a megemlékezés koszorúit a szabadságharc mártírjainak tiszteletére.
A kulturális miniszter a nemzetek új szerepéről beszélt Aradon
Aradon ünnepi szentmisével vette kezdetét az egész napos megemlékezés. Reggel Csiky Gergely szobránál köszöntő beszédet mondott Markó Béla , a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Király András , az RMDSZ Arad megyei elnöke és Dávid Ibolya , a Magyar Demokrata Fórum (MDF) országos elnöke.
Hiller István kulturális miniszter a Tűzoltó téren kialakított Megbékélési parkban arról beszélt, hogy a nemzetek szerepe a globalizálódó Európában nem az új határok építése, hanem az anyanyelv, a kultúra, az önazonosság ápolása, a közösségi értékőrzés és értékteremtés.
A miniszter szerint a mai modern hazafiság a magyarság számára a XXI. században az ország és a nemzet érdekeinek képviselete és érvényesítése abban a nagy és nemes együttműködésben és versenyben, amit Európai Uniónak nevezünk.
Dan Unguneau Arad megyei prefektus is felidézte az aradi vértanúk emlékét. Hiba lenne gyűlölettel, haraggal visszatekinteni a közös történelemre - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy Románia és Magyarország között ma a viszony jobb, mint bármikor. Megállapította, hogy ma Romániában a kisebbségek jogait biztosítják a törvények. Méltatta a román-magyar párbeszéd fejlődését, s mint kifejtette, a két ország közötti kapcsolatok átlépték a politikai határokat, sok korábbi probléma megoldódott.
Ugrás vissza Ugrás vissza...