Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Vitanap az egészségügy finanszírozásáról

Cikk:

Elsősorban a magántőke bevonása, az egészségügy finanszírozása volt a Fidesz által szervezett egészségügyi vitanap témája a keddi országgyűlési vitanapnak. Csehák Judit szerint a betegek érdeke és a profit szembeállítása áldilemma, az egészségügynek többletforrásokra van szüksége az ellátási színvonal emeléséhez.

A kórháztörvény a jó betegellátásról és nem a privatizációról szól, az állam nem vonul ki az egészségügy finanszírozásából, csak a szolgáltatások fejlesztésének idejét akarja minden eszközzel lerövidíteni - hangsúlyozta Csehák Judit kedden a parlamentben. A Magyar egészségügy - betegek vagy a profit védelme című, a Fidesz által kezdeményezett politikai vitanapon az egészségügyi tárca vezetője kiemelte: a kórháztörvény célja nem a tulajdonosváltás, hanem a hatékony gazdálkodási formák bevezetése.

Csehák Judit megalapozatlannak nevezte azokat a sajtóban megjelent nyilatkozatokat, amelyek kiárusítással, jogsértéssel, 150-200 ezer egészségügyi munkahely megszüntetésével, az egészségügy kettészakításával, szociális katasztrófa előidézésével vádolták a törvényjavaslat kapcsán a kormányt. Hangsúlyozta: nem árusítják ki az egészségügyi vagyont, nem sérül az emberek egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos joga.

- Úgy gondolom, hogy érdekeltek vagyunk valamennyien abban, hogy a forrásokat, többletforrásokat hatékonyan tudjuk felhasználni, hogy a fejlesztés más feltételek mellett 15-20 éves időszakát egy 10 éves programra le tudjuk rövidíteni, hiszen ez a feltétele annak, hogy Magyarországon az emberek tovább élhessenek - vélekedett Csehák Judit.

Nem elutasítható az üzleti alapú gyógyítás

Csehák Judit kifogásolta a vitanap ellenzék által adott címét. A betegek érdekének és a profitnak a szembeállítását áldilemmának nevezte. Utalt arra: az előző kormány hasonló jogszabálya szintén a magántőke bevonását célozta meg. Rámutatott: az előző kormány sem mondott le arról, hogy az OEP közpénzből a magánszférából vásároljon egészségügyi szolgáltatásokat, sőt ezek aránya 1998 és 2002 között 30 százalékkal nőtt.

Emlékeztetett arra: a magánorvosok, a magángyógyszertárak, a háziápolók sem nonprofit vállalkozók, hiszen ebből élnek. Úgy vélekedett: az előző és a jelenlegi kormány között ezen a téren csak az a különbség, hogy a mostani egészségügyi kormányzat még jobban, még szorosabban kívánja szabályozni a magánszféra szolgáltatásainak vásárlását.

A következő lépések

Schvarcz Tibor (MSZP) hangsúlyozta, hogy a kormány a betegek érdekeit képviseli. Emlékeztetett arra, hogy a népegészségügyi programot egyhangúlag fogadta el a parlament. Kiemelte, hogy a kormány tízéves programot dolgozott ki az egészségügyi mutatók javítására. A következő lépésekről szólva megemlítette az intézményi működési formák átalakítását, a jogállással kapcsolatos módosításokat és a finanszírozási reformot.

Ne legyen tisztogatás a kórházaknál

Csáky András (MDF) bírálta a jelenlegi kormányt, mondván, hogy rövid idő alatt jelentős károkat okozott az egészségügyben, félelmet keltett a szféra dolgozóinak körében, kiszámíthatatlanná tette az egész rendszert. Kifejtette, hogy szerinte a járóbeteg-szolgálat kiszámíthatatlanná vált, a gyógyszerkassza várhatóan túllépi a kereteket, az 50 százalékos bérfejlesztésből számos szakszolgálat nem részesült. Megjegyezte, hogy a hírek szerint kórházi vezetőket váltanak le politikai alapon. Kijelentette, hogy a kormányzat az egészségügyben az elmúlt egy év alatt csak rombolt, és saját klientúráját hozta helyzetbe.

Szabadfoglalkozású orvosok

Mézes Éva (SZDSZ) szerint a közhasznú társasági formának az a fő hátránya, hogy nincs esélye a befektetett tőke megtérülésének, pedig a az egészségügynek jelentős vállalkozói tőkére lenne szüksége. Az egészségügyi privatizáció - mint mondta, bevételt ugyan nem jelent a költségvetésnek, de az állami kiadásokat csökkenti, és javítja a betegellátás színvonalát. Leszögezte, hogy frakciója támogatja az irányított betegellátás kiszélesítését. Hangsúlyozta: az SZDSZ amellett van, hogy az orvosok minél nagyobb része szabadabb munkaviszonyt alakíthasson ki munkáltatójával.

Ötpontos terv

Selmeczi Gabriella , a Fidesz vezérszónoka ismertette azt az öt pontból álló intézkedési tervet, melyet felszólalása végén átadott Csehák Judit egészségügyi miniszternek. Az ellenzéki képviselő úgy vélte, az elkövetkező egy évben az esélyegyenlőség érdekében ki kell egyenlíteni a gyógyszerköltségeket, csökkenteni kell a várakozási időt, az áremelkedés megállítása érdekében több évre szóló megállapodást kellene kötni a gyógyszergyártó cégekkel. Emellett Selmeczi Gabriella sürgette, hogy a kormány vállaljon garanciát arra, hogy a betegeknek ne kelljen fizetniük az egészségügyi ellátásért, valamint állítson fel egy, az egészségügyi szolgáltatások minőségét ellenőrző intézményt.

A fideszes politikus kitért arra, hogy az egészségügyi reformnak négy pilléren kellene nyugodnia. Ezek közé sorolta a betegek és az egészségügyi dolgozók védelmét, a vállalt források biztosítását és az egészségügyi tulajdon védelmét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...