Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:A környezetvédelmi bizottság is visszavonatná a vízgazdálkodási törvényt

Cikk:

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága azt javasolja, hogy vonják vissza a vízgazdálkodási-törvény módosításának tervezetét, mert az olyan mentességeket és egyedi eljárásokat eredményez, amelyek rossz irányba vezetnék az ország vízgazdálkodását.

Egy tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága azt a javaslatot, hogy vonják vissza a vízgazdálkodási törvénymódosítás-tervezetet, amelyet Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek. A bizottság hétfői ülésén - három tartózkodás mellett - azt a két módosító javaslatot is támogatta, amelyek a törvénytervezet legsúlyosabb hibáit kezelnék.

Az ülésen Velkey Gábor (SZDSZ) elmondta: a törvénymódosítás-tervezet környezetvédelmi igazgatási és hatósági szempontból sem alkalmas arra, hogy az Országgyűlés elfogadja azt, mivel nem kezeli kellően komplexen a kérdést, és olyan mentességeket és egyedi eljárásokat eredményez, ami a vízgazdálkodás tekintetében rossz irányba vezetne Magyarországon. A korábbi parlamenti vitában felmerült kritikák köszönnek vissza a köztársasági elnök észrevételeiben - mondta Velkey Gábor, akinek hozzászólásával Katona Kálmán (független) és Józsa István (MSZP) is egyetértett.

A jogszabály módosításáról szóló törvénytervezetet még június 15-én fogadta el az Országgyűlés 195 igen, 17 nem és 0 tartózkodó szavazat mellett. Sólyom László legfőbb kritikai észrevétele a módosítással kapcsolatban az volt, hogy - bár a jelenleg hatályban lévő törvény kötelezően előírja a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet visszatáplálását a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe - a parlament által elfogadott törvénymódosítás lehetőséget adna a termálvíz-kistermelőknek arra, hogy egyedi felmentést kapjanak ez alól. A köztársasági elnök szerint a módosítás miatt veszélybe kerülhetne a magyar felszín alatti vízbázis.
Ugrás vissza Ugrás vissza...