Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Könnyítés várható az amerikai vízumkiadás szabályozásában

Létrehozva: 2005. március 1.
Módosítás: 2005. március 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

George W. Bush amerikai elnök a vízumkiadás szabályozásának enyhítését ígérte a lengyel államfő amerikai látogatásán. Polgár Viktor külügyi szóvivő szerint Magyarország abból indul ki, hogy a könnyítések Magyarországra is érvényesek lehetnek.
A magyar külügyminisztérium abból indul ki, hogy az amerikai elnök által felvázolt vízumútiterv Magyarországra is érvényes lesz, ezért várja a részletes és pontos feltételek közlését Washingtontól ezzel kapcsolatban - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a külügyi szóvivő.
Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül megkezdeni a tárgyalásokat az amerikai féllel, még akkor is, ha a kölcsönös vízummentesség elérése nem várható a közeljövőben - jelentette ki Polgár Viktor . A vízumútitervről Aleksander Kwasniewski lengyel államfő nemrégiben tett washingtoni látogatásakor esett szó. A külügyi szóvivő szólt arról, hogy a magyar-amerikai konzuli munkacsoport április elején tartja következő ülését Budapesten. Hozzátette: magyar részről sok teendő van még a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kölcsönös vízummentesség megszületéséig.
Magyarország vállalja, hogy társadalmi párbeszédet indít az illegális bevándorlás és a túltartózkodás visszaszorítására, okainak feltárására - jelentette ki a szóvivő. Megjegyezte, hogy ez a két legfontosabb amerikai ellenérv a vízummentesség kialakítására irányuló magyar felvetésekre.
Magyarország arra is készen áll, hogy biztosítsa a vízummentesség majdani bevezetéséhez szükséges technikai és jogi feltételeket, így a biometrikus adatokkal ellátott útlevél kibocsátását. Budapest emellett folyamatos tájékoztatást ad az amerikai félnek annak érdekében, hogy tényekkel alátámasztva bebizonyítsa: alaptalan félelem a magyar munkaerő kiáramlásától tartani a vízummentesség bevezetésekor.
A külügyi szóvivő kitért arra: a magyar-amerikai tárgyalásokon a statisztikák egyeztetése is szükséges, tekintettel arra, hogy a becslésen alapuló amerikai adatok nem feltétlenül fedik a valós helyzetet. Problémának nevezte ugyanakkor, hogy Magyarországon mintegy húszszázalékos az itteni amerikai nagykövetségen elutasított vízumkérelmek száma, miközben Washington három százalék alatti arányt vár el a jelenlegi vízumrezsim gyökeres megváltoztatásához.
A lehető legrövidebb időn belül készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat, még ha a kölcsönös vízummentesség nem a közeljövőben várható - mondta Polgár Viktor.
Aleksander Kwasniewski február eleji washingtoni látogatásakor a vízumkötelezettség szabályainak enyhítését kérte George W. Bush amerikai elnöktől a lengyelek számára, cserébe az iraki küldetés támogatásáért. Közös sajtóértekezletén a két elnök közölte, hogy a kérdésről elvi egyezségre jutottak.
- Áttekintettük a vízumpolitikát, és megtaláltuk a módját, hogy könnyebbé tegyük a lengyel állampolgárok amerikai utazásait - mondta Bush elnök. Kwasniewski útitervet említett a vízummal kapcsolatos gondok megoldására. Konkrét döntéseket helyezett kilátásba, így törlik a régi adatokat és a bevándorlási törvény megsértésének 1989 előtti statisztikáit. Bush elnök hozzátette, hogy az útiterv nagyon jó megoldás. Részletekkel egyikük sem szolgált.
Ugrás vissza Ugrás vissza...