Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyáron beköltözhetnek új lakásukba az iszapömlés károsultjai

Cikk:

Jövő hónaptól birtokba vehetik új lakásaikat azok a károsultak, akiknek a házát a vörösiszap-katasztrófa miatt kellett lebontani. A kolontári lakópark épületeinek műszaki átadása befejeződött, a devecseri házak műszaki átadása, az ingóságok pótlása folyamatban van, a kármentesítés és a védekezési munka a hónap végéig befejeződik - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos.

Kolontáron összesen 21 házat építettek az újonnan kialakított lakóparkban, Devecserben pedig jó ütemben halad a 87 lakóház, illetve egy somlóvásárhelyi ingatlan építése és műszaki átadása. A kormányhatározatnak megfelelően június 30-ig elkészülnek a kártalanításként épített lakások. A használt ingatlant igénylők már beköltözhettek otthonaikba, azokkal, akik pénzbeli kártalanítást kértek, már megkötötték a szerződéseket – mondta el Bakondi György. A vállalkozások kárenyhítése még nem zárult le, mert jogszabályi rendelkezések miatt az európai unióval kell egyeztetni a támogatások folyósítását - tette hozzá.

A kormánybiztos nem kezdeményezi a nyolc hónapja kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert a védekezési, helyreállítási és újjáépítési munkálatok a határidőre befejeződnek. Az ajkai zagytározó valamennyi falát felmérték, a megsérült X-es tározó falát megerősítették, a védőgátak megépítésével pedig elhárult egy újabb iszapömlés közvetlen veszélye. A sérült tározó végleges lezárását a közbeszerzési eljárásban kiválasztott cég hamarosan elkezdi - tette hozzá. 2011. október 4-én, a katasztrófa első évfordulóján Kolontáron emlékhelyet, Devecserben pedig emlékparkot avatnak.

Bakondi György kormánybiztosi megbízatása veszélyhelyzet fennállásáig, de legfeljebb két évre szól. Kinevezésekor a timföldgyár termelésének újraindításával, a tartós működés és technológiaváltás biztosításával, a felelősség tisztázásával bízták meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...