Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Visszakerül a magántulajdonoshoz a Mal Zrt. felügyelete

Cikk:

Sikeresnek értékelte a katasztrófavédelmi kormánybiztos a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét, amely június 30-án véget ér – mondta el Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hétfőn. Az állam harmincmilliárd forintot költött a kártalanításra.

Kolontár térségében a jövőben már nem kell jelentős ökológiai kockázattal számolni, a Mal Zrt. sikeres technológiaváltást hajtott végre, meg tudta őrizni piaci pozícióit. Ez alapján a cég állami felügyelete - amelyről tavaly októberben, a katasztrófa után döntött a parlament – sikeresnek tekinthető – számolt be Bakondi György. A Mal felügyelete június 30-án véget ér, és visszakerül a magántulajdonosokhoz - közölte. Ezzel a nappal lejár a veszélyhelyzet és a kormánybiztos ezzel kapcsolatos munkája is.

Az iszapömléssel járó gátszakadás óta megépültek a védőgátak, helyreállt a termelés, a cég likviditása biztosítottá vált és átálltak a száraz technológiás termelésre. Mivel a beszállítókkal együtt mintegy hatezer ember dolgozik a gyárnál, a munkahelyek megőrzése különösen fontos volt, csakúgy, mint az exportpiacok megőrzése – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Harminc milliárdba került az államnak a katasztrófa

Belterületekről 27 ezer 536, a külterületekről pedig 52 ezer 545 tehergépkocsira való anyagot szállítottak vissza a tározókba. Devecserben 87, Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen egy új ház épült fel. Emellett kötöttek 125 lakásvásárlási szerződést az ott élőkkel csaknem 1,4 milliárd forint értékben. 66-an készpénzes kártalanításban részesültek összesen 757 millió forint értékben. A kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta; összesen körülbelül 30 milliárd forintról van szó.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője felidézte, hogy a kormánybiztosnak négy feladatot szabtak kinevezésekor: az ajkai üzem termelésének megindítására vonatkozó előkészületek elvégzését, a kártalanítás megkezdését, a további károk megelőzését és a felelősség tisztázását. A kármentő alapba csaknem 1,9 milliárd forint folyt be, amelyből eddig körülbelül 300 milliót használt fel az alap bizottsága. A pénz felhasználásáról helyben döntenek. A szóvivő emlékeztetett: büntetőeljárás is folyamatban van a vörösiszap-katasztrófa ügyében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...