Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Termelésre alkalmasak a helyreállított kolontári földek

Cikk:

A kolontári halastóból és a Marcalból származó szennyezett talaj elszállításával október végére befejeződnek a tavalyi iszapömlés utómunkálatai. A talajvizsgálatok szerint helyreállított földeken korlátozás nélkül, bármit termelhetnek a gazdák – mondta Szabó Csaba, a vidékfejlesztési tárca miniszteri megbízottja vasárnap.

A vörösiszaptól megtisztított területeken október végéig tartanak az utómunkálatok, a Marcal folyó pár kilométeres szakaszáról kikotort szennyezett anyag vár még elszállításra - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) miniszteri megbízottja. Ezen kívül a társégben már csak járulékos feladatok vannak hátra: a kolontári halastó medréből kikotort és szikkasztott vörösiszapot, valamint a Marcal mederkotrásából származó szennyezett anyagot kell elszállítani a kijelölt helyre. Október végére teljesen befejeződnek a munkálatok – mondta a miniszteri megbízott.

Termelésre alkalmasak a helyreállított termőföldek

Az egy évvel ezelőtt történt gátszakadáskor összesen csaknem 1300 hektárt öntött el a vörösiszap, ebből a mentesítés során 758 hektárnyi mezőgazdasági területről kellett eltávolítani az összegyűlt lúgos anyagot. A munkálatok 19 Veszprém és Vas megyei települést érintettek. A talajanalízis 140 hektáron mutatott talajhibát - túl magas pH-értéket, magasabb krómtartalmat -, ezeket a területeket szarvasmarhatrágyából előállított, magas szervesanyag-tartalmú komposzttal kezelték. Hektáronként 25 tonna talajjavító anyagot juttattak a termőföldekre - tette hozzá. A miniszteri megbízott szerint nincs szükség a termelés korlátozására, a gazdák bármit termeszthetnek a vörösiszap-katasztrófát követően helyreállított termőföldeken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján található költségtáblázat szerint a VM hatáskörébe tartozó mentesítési feladatok összes költsége 21,2 milliárd forint. Az összesítésben a Mecsekérc Zrt. kármentesítési feladataira 17,8 milliárd forintot írnak, amelyből 9,4 milliárd szerepel a még kifizetésre váró tételek között.

Ugrás vissza Ugrás vissza...