Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Röntgenberendezéssel ellátott kisbuszt kapott a VPOP

Létrehozva: 2005. február 17.
Módosítás: 2005. február 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

34,5 millió forint értékű röntgenbuszt adományozott a Vám- és Pénzügyőrségnek George Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Egyesült Államok kormánya határbiztonsági és exportellenőrzési programjának keretében. A programot az amerikai külügyminisztérium finanszírozza.

George Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy Mercedes Benz Sprinter 413 CDI röntgenberendezéssel ellátott kisbuszt adott át ünnepélyesen Nagy Jánosnak , a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának csütörtökön.

A mintegy 34,5 millió forint értékű röntgenbusz adományozására az Egyesült Államok kormánya határbiztonsági és exportellenőrzési programjának (EXBS program) keretében került sor. A programot az amerikai külügyminisztérium finanszírozza. Célja, hogy az exportellenőrzési programok kidolgozásához, valamint a tömegpusztító fegyverek előállítására használható anyagok terjedésének megállapításához nyújtson segítséget a közép- és kelet-európai országoknak.

Az átadást követően George Herbert Walker nagykövet elmondta, hogy az Egyesült Államok korábban már adományozott egy hasonló járművet Magyarországnak. A nagykövet hangsúlyozta: szeretnék, ha a terrorizmus, a nemzetközi bűnözés szereplői tudnák, hogy Magyarország rendelkezik azzal a tapasztalattal, szaktudással, felszereléssel, ami az ellenük való fellépéshez kell.

A VPOP tájékoztatása szerint a járművet a Ferihegyi repülőtéren használják. A röntgenbusz elsődleges felhasználási célja a tömegpusztító fegyverek elterjedésének, szállításának megakadályozása, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni harcban való hatékonyabb részvétel elősegítése. A röntgenbusz folyamatos használatához szükséges elméleti és gyakorlati oktatáson 14 pénzügyőr vett részt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median