Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:VPOP: adatmentés után megsemmisítés

Cikk:

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az adatvédelmi biztos javaslatának megfelelően közjegyző jelenlétében megsemmisítette a tavaly júliusban a pénzügyminiszternek megküldött adatokat.

A VPOP szóvivőjének közleménye szerint az erre a célra kijelölt bizottság szerdán vette át a Pénzügyminisztériumban (PM) az adathordozókat, majd azokat a VPOP székházába szállították és megsemmisítették.

László Csaba pénzügyminiszter szerdán levélben válaszolt az adatvédelmi biztos felvetéseire, amelyek szerint törvénytelenül járt el több intézmény, amikor - a PM utasítására - a kormányváltást követően másolatot készített adatállományáról.

Az adatvédelmi biztos szerint ezekben az állományokban olyan személyi adatok voltak, amelyek felhasználására csak az állampolgárok beleegyezésével lett volna mód.

László Csaba kitart véleménye mellett

A pénzügyminiszter szerdán közölte: fenntartja azt az álláspontját, hogy az adatmentés célja az intézmények felügyeletéről szóló előírásokból levezethető, ezért a közeljövőben törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a kiemelten fontos állami intézményekben hasonló adatmentések a kormányváltás időszakában kötelezőek legyenek.

Az ombudsmannak küldött levelében László Csaba leírta: az általa elrendelt adatmentés nem sértette a hatályos jogszabályokat, az adatokat szolgáltató intézmények vezetői helyesen jártak el, ezért az adatvédelmi biztos által kért fegyelmi eljárásokra nincs szükség.

A pénzügyminiszter levele szerint "a 2002. június 28-án a kormányülésen elhangzottak alapján kért 2002. május 27-i adatmentés" másolati példányait megküldték az intézményeknek, azzal a meghagyással, hogy azokat semmisítsék meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...