Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Öt embert vettek őrizetbe a diszkótragédia miatt

Cikk:

Három fiatal vesztette életét szombat éjjel Budapesten, amikor egy Nyugati téri szórakozóhelyen a hatalmas zsúfoltság miatt pánik tört ki. A rendőrség öt embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd kezdeményezte előzetes letartóztatásukat több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt. A belügyminiszter a szabályozás átfogó felülvizsgálatát ígérte.

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap késő este. Az öt személy közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként – tette hozzá Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány.

A szórakozóhelyen szombat éjszaka, a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány ismertetése szerint fulladás okozta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a tragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását - közölte hétfőn a Belügyminisztérium. A BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja a nyomozást az ügyben, több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt. A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Pintér Sándor: az emberi felelőtlenség követelt áldozatokat

Az elmúlt éjszaka során az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. Megfelelő engedélyek hiányában olyan helyen tartottak rendezvényt, ahol mintegy száz fős kávézónak volt engedélye, és amely az utólagos számítások szerint 307 embernek biztosított volna megfelelő menekülési útvonalat - mondta a belügyminiszter. Teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki – fogalmazott vasárnap Pintér Sándor.

A belügymimiszter az eddigi megállapításokra alapozva azt mondta, hogy nem volt megfelelően megtervezve a vendégek érkezésének útvonala, hogy miként mozgatják őket, ennek volt a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek. A rendezvény alatt 0,4 négyzetméter jutott egy emberre, a helyszínen pedig mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását. Az egyik áldozat szervezetében kábítószert (amfetaminszármazékot) találtak, a belügyminiszter szerint az is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a helyiségben tartózkodók nem ismerték fel időben a veszélyt.

A helyszínre szombat éjjel fél 12 körül nagy erőkkel érkeztek meg a rendőrök és a mentők, valamint a katasztrófavédelem szakértői. Pintér Sándor külön köszönetet mondott a MÁV azonnali segítségéért, amiért a szórakozóhelyről kiáramló tömeg elhelyezésére a Nyugati pályaudvar területén helyet adtak. A szórakozóhely kiürítése után a rendőrség megkezdte a helyszíni szemlét és a tanukihallgatásokat, Pintér Sándor szerint ennek alapján sikerült felderíteni azt is, hogy kik a felelősek a történtekért.

A budapesti rendőrfőkapitány leszögezte: az első sajtóhírekkel szemben a szórakozóhelyen nem történt késelés, a három áldozat halálát az elsődleges szakértői vélemény szerint fulladás okozta. A pánik kiváltó okát még keresik, de Tóth Tamás szerint a szórakozóhelyen akkora volt a tömeg, hogy az önmagában is kiválhat ilyen reakciót az ott tartózkodókból.

Jogi átvizsgálást és ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter

Pintér Sándor vasárnap összehangolt ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a rendőrök, a tűzoltók, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd. A belügyminiszter szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi jogszabályok alkalmasak-e arra, hogy ilyen rendezvényeket a későbbiekben biztonságosan meg lehessen tartani, mert jelenleg túl enyhék a bejelentési kötelezettségek. A jogi átvizsgálást a belügyi tárca helyettes államtitkársága kezdi meg, az érintett szervezeteknek a jövő héten kell tervet készíteniük az ideiglenesen bejelentett, illetve az általánosan bejelentett rendezvények ellenőrzésére.

Sérültek jelentkezését várja a rendőrség

A rendőrség közleményben kéri: jelentkezzenek azok, akik a szombat éjszakai Nyugati téri diszkótragédia idején a helyszínen bármilyen sérülést szenvedtek.A rendőrség - a honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint - a 112-es hívószámra, vagy a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére várja a jelentkezéseket.

Megemlékezést tartottak a Nyugati téren

Mintegy félezren gyűltek össze gyertyagyújtásra és csendes emlékezésre vasárnap este a fővárosi Nyugati téren. A West Balkán előtt a három lány hozzátartozói, barátai és iskolatársai, valamint az előző éjszaka a szórakozóhelyen járt vendégek gyújtottak mécsest és helyeztek el egy-egy szál virágot a diszkó bejárata előtt  több száz mécsesből szívet formáló alakzatban, amelynek közepén a három áldozat fotója is látható volt.

Az emlékezők között kora este megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, mécsest gyújtottak, majd fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt. A kormányfő újságírók előtt azt mondta: a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait. A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, és meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.

Hétfőn reggel gyertyagyújtással emlékeztek a diszkótragédia halálos áldozataira a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban is. Az iskola diákjai sötét ruhában az épület előtt, valamint az aulában, a nyilvánosság kizárásával emlékeztek meg két 17 éves társukról.

Tizenöt embert előállítottak az esti megemlékezésen

A vasárnapi gyertyás megemlékezésről előállított tizenöt emberből tizenegy ellen indult szabálysértési eljárás garázdaság miatt - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Pintér Sándor belügyminiszter szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést.

Az ombudsman valódi megoldásokat szorgalmaz

A hatósági ellenőrzés fontosságára figyelmeztetett Szabó Máté ombudsman hétfőn.Szabó Máté közleményében a valódi megoldások sürgető szükségességére hívta fel a jogalkotók és jogalkalmazók figyelmét. Álláspontja szerint az alkalmi razziák, büntetések nem elegendők: az önkormányzatok összehangolt engedélyezési és ellenőrzési tevékenysége alapvető feltétele a tragédiák elkerülésének.

Ugrás vissza Ugrás vissza...