Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ombudsman közleménye a Gyermekjogok Világnapján

Létrehozva: 2013. november 21.
Módosítás: 2013. november 21.
Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ombudsman közleménye a Gyermekjogok Világnapján - 2013. november 20. Három magyar gyermekből kettő nem tudja, milyen jogai vannak, és a gyerekek 80 százaléka nem kért még segítséget a jogainak megsértése miatt – állapította meg az Európai Unió legutóbbi kutatása. Az alapvető jogok biztosa a Gyermekjogok Világnapján erre is emlékeztetve hangsúlyozza, hogy az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik.

A Gyermekjogi Egyezményt 1989. november 20-án New Yorkban fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése. Azóta ez a nap a Gyermekjogok Világnapja. Az Egyezményt a magyar Országgyűlés 1991-ben iktatta törvénybe. Magyarországon - önálló gyermekjogi ombudsman híján -  a gyermeki jogok védelmét az alapjogi biztos látja el, ezt 2012 januárjától a tevékenységét meghatározó törvény is kiemelt feladataként írja elő.
Az ombudsman fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik, ennek előmozdítására folytatja az immár hagyományos, aktív gyermekjogi munkát. Amellett, hogy a biztos kivizsgálja a hozzá benyújtott panaszokat, évről évre más gyermekjogi témát állít a projektsorozat középpontjába. Eddig ilyen volt a jogtudatosítás, az iskolai erőszak, vagy a gyermekbántalmazás problémája, a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek jogai, a gyermekbarát igazságszolgáltatás.

Az idei fő projekttéma a gyermekek testi-lelki egészséghez és az egészséges környezethez való jogának érvényesülése. Minderről, valamint a Gyermekjogi Egyezmény részleteiről az alapvető jogok biztosa a www.gyermekjogok.ajbh.hu honlapon is tájékoztatja a fiatal olvasókat és a velük törődő felnőtteket.

Az ombudsman a Gyermekjogok Világnapján az SOS Gyermekfalvak kecskeméti Gyermekparlamentjén vesz részt, ahol a fiataloknak bemutatja, mit tesz a gyermekjogok védelmében és gyermekjogi fórumon válaszol az érdeklődőknek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...