Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A hideg napokon a szolidaritás segíthet a hajléktalan embereken

Létrehozva: 2013. november 26.
Módosítás: 2013. november 26.
Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hideg napokon a szolidaritás segíthet a hajléktalan embereken -  az alapvető jogok biztosának figyelemfelhívó közleménye  Az alapvető jogok biztosa szerint az állam és a társadalom morális és jogi kötelessége segítő kezet nyújtani minden kiszolgáltatott, rászoruló embernek, senki nem maradhat fedél és érdemi segítség nélkül a hideg napokon.

Székely László arra is felhívja figyelmet, hogy a téli krízisidőszak az egyik állandó próbája annak, hogy valóban működik-e a szolidaritás, oda tudunk-e figyelni azokra az emberekre, akik az utcán vagy lakhatásra alkalmatlan helyen folyamatos veszélyben vannak.

Az ombudsman figyelemmel kíséri a szabálysértési törvény módosítása, az életvitelszerű közterületi tartózkodás szankcionálása, valamint a frissen elfogadott fővárosi "zónarendelet" szabályai kapcsán kialakult helyzetet és a hozzá érkező panaszok nyomán áttekinti a szabályozással kapcsolatos alkotmányossági és alapjogi aggályokat. A biztos szerint aggodalomra adhat okot, ha az elfogadott rendelkezések nyomán indokolatlan zaklatásnak teszik ki a kiszolgáltatott helyzetű érintetteket, ebben a vonatkozásban pedig a jogalkalmazó szerveknek is nagy a felelőssége. Székely László kiemeli, hogy a szankcionálás ebben a szférában csak a legutolsó eszköz lehet, valódi eredmény a civil és szakmai szervezetekkel való együttműködéssel érhető el, különösen most, amikor jelentősen megnövekedett a fedéllel ugyan még rendelkező, de a hajléktalanság határán, mélyszegénységben élők száma.

A közös cél csak a hajléktalanság kezelése lehet, nem pedig a hajléktalanok – látszólagos – eltüntetése, a létező probléma elfedése. Az alapvető jogok biztosa különösen megdöbbentőnek tartja, hogy egyre növekszik a védtelen hajléktalan embereket ért támadások száma.

Az alapjogi biztos döntése alapján – az elmúlt három esztendőhöz hasonlóan – munkatársai a tél folyamán, januárban és februárban ismét az utcákon, az aluljárókban, a szállásokon mérik fel a hajléktalan-ellátó rendszer működését, és erről átfogó jelentést készítenek. Az ombudsmani vizsgálat azt is elemzi majd, hogy milyen következménnyel jár az ellátásban az elsősorban rendészeti eszközök alkalmazására és a hajléktalanok meghatározott fővárosi közterületekről történő kiszorítására alapozott "megoldás". Székely László ombudsman a jelenlegi helyzet kapcsán azt is hangsúlyozza, hogy a segítség ugyan elsősorban az állam és az önkormányzatok dolga, de ezzel együtt a társadalmi közösség tagjai is felelősek egymásért. Télidőben, a hideg napokban és éjeken életmentő lehet a szolidaritás és az emberség, különösen pedig az idősekre, betegekre, a másik emberre való odafigyelés és a segítség. A veszélyben lévő hajléktalan emberek mentése érdekében a biztos Menhely Alapítvány Regionális Diszpécser Szolgálatának telefonos értesítését javasolja (061-338-4186).

Ugrás vissza Ugrás vissza...