Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az ombudsman a megváltozott munkaképességű szülők GYED-jogosultságáért

Cikk:

Egy megváltozott munkaképességű kisgyermekes édesanya fordult beadvánnyal az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához azt panaszolva, hogy rehabilitációs ellátottként a jogszabály szerint nem jogosult gyermekgondozási díjra. A törvény szerint ugyanis nem jár gyermekgondozási díj, ha a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban részesül (a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai pedig ennek minősülnek), kizárva ezzel az egészségkárosodott embereket a GYED-re való jogosultságból.

A panaszban foglalt probléma méltánytalan helyzetet eredményezhet számos, egyébként rászoruló, egészségkárosodott szülő esetében – állapította meg az ombudsman. Székely László ezért jelezte a problémát az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárának, és arra hívta fel a figyelmét, hogy az egyébként biztosított és járulékfizetésre kötelezett kismama csupán a csekély összegű GYES-ből és a rehabilitációs ellátásból kénytelen ellátni önmagát és kiskorú gyermekét, holott a GYED éppen a gyermekgondozás miatt kiesett jövedelmet lenne hivatott pótolni.
 
Válaszában a minisztérium arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy a tárca kezdeményezni fogja a szabályozás módosítását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...