Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar egészségügyi kutatócentrum épül Balatonfüreden

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2009. november 13.

 
Neves hazai egyetemekkel is együttműködő orvosi, orvosbiológiai műszerek, terápiás eljárások, funkcionális élelmiszerek és gyógyszerkombinációk fejlesztésére, valamint gyártására szakosodó magyar K+F klaszterközpont jön létre Balatonfüreden. „A kormányzati intézkedéseket összhangba kell hoznunk a gazdasági realitásokkal annak érdekében, hogy Magyarország kutatás-fejlesztési eredményeivel a globális piacon is érdemben ringbe szálljon!”- hangsúlyozta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Pharmagora Életminőség Klaszter alapkőletételén.

Az 574,4 millió forint értékű kutatóközpont létrehozásával a klaszter olyan komplexummal bővül, ahol nyomon tudja követni a termékek egyes fejlesztési fázisait az ötlettől a kisszériás sorozatgyártásig. A K+F-központban az orvosi és orvosbiológiai mérőrendszerek kutatása, fejlesztése és gyártása mellett laboratóriumi tesztelésre, finommechanikai, elektronikai, valamint szoftver- és rendszerfejlesztő tevékenységekre is lehetőség nyílik. A centrum létrejöttét az Új Magyarország Fejlesztési Terv 287,4 millió forint uniós forrással támogatta.

„2006-ban a 11 kis- és középvállalkozás együttműködésével létrejövő klasztert, a gazdasági racionalitás jegyében hoztuk létre. Az együttműködéssel hatékonyabb munkát tudunk végezni, hiszen a tagok tevékenységüket azonos, illetve közel azonos piaci területen fejtik ki. A klaszter szoros együttműködésben dolgozik a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel is.”- emelte ki Grosz György, a hálózat elnöke.

„A Pharmagora Életminőség Klaszter balatonfüredi megtelepedésével egy időben más, hasonló jellegű szervezet is városunk mellett döntött, így Balatonfüred új csillaggá válik a magyar kutatás-fejlesztés egén.” – tette hozzá Bóka István polgármester.

Ugrás vissza Ugrás vissza...