Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden eddiginél alacsonyabb a Diákhitel kamata

Létrehozva: 2010. június 24.
Módosítás: 2010. június 24.
Forrás: Diákhitel Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Diákhitel Központ
2010. június 24.


További 100 bázisponttal csökken és 8,5%-ra mérséklődik július 1-től a Diákhitel kamata
                                                                                                                                                             
A Diákhitel kamatának mértéke 2010. július 1-től minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8,5 %-ra, csökken – állapította meg az Igazgatóság a jogszabály szerinti féléves vizsgálat során. A most közölt kamat a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es fennállása óta.

A diákhitelezéshez szükséges források nem terhelik a költségvetést, így az adófizetők pénztárcáját sem. A szükséges pénzt a Diákhitel Központ a pénz- és tőkepiacról vonja be, az állami kezességvállalás miatt rendkívül kedvező áron. A hallgatói hitelrendszer önköltségi alapon működik, a Diákhitel Központ nem termelhet profitot, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás érdekében veszteséget sem halmozhat fel. E kettős cél elérésére szolgál a változó kamat, melyet félévente állapítanak meg, és amelynek mértékét döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége határozza meg.

A Diákhitel Központ tudatos finanszírozási politikájának is valamint a csökkenő hozamkörnyezetnek köszönhetően a 2009-es év után, 2010-ben továbbcsökkenhetett a diákhitelezés átlagos forrásköltsége.

A másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és működési költségek) továbbra is kedvezően alakult. Az ügyfelek változatlanul kiváló törlesztési fegyelme tovább csökkentette a kockázati kitettséget. A működési költségekre most felszámított kamatelem pedig nem csak a stabil működésre biztosít alapot, hanem arra is, hogy a Társaság folytathassa a kezdeti években elhatárolt költségeinek feloldását, amelyet ilyen ütem mellett a közeljövőben teljesen fel is szabadíthat.

E tényezők együttes hatása tette lehetővé a Diákhitel kamatának 9,5%-ról 8,5%-ra történő csökkentését.

A felvehető összegek nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek.  Emellett a negyven év alatti felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nem csak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is. Egy korábbi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők – havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...