Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Diákhitel - minta most már a briteknek is

Létrehozva: 2010. szeptember 1.
Módosítás: 2010. szeptember 1.
Forrás: Diákhitel Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Diákhitel Központ
2010. szeptember 1.

Soha nem volt még ilyen alacsony a kamat

Minden eddiginél alacsonyabb, 8,5%-os Diákhitel-kamattal indul az új tanév. A felvehető összegek nem változtak; a költségtérítésesek továbbra is legfeljebb havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók havi 40 ezer forintot kérhetnek. Aki már az első, október 15-én esedékes kifizetésből részesülni szeretne, az minél hamarabb iratkozzon/jelentkezzen be a tanintézetébe. Emellett, ha még nincs szerződése, akkor szeptember 15-ig be kell adnia az igénylését is a kijelölt postákon, vagy az együttműködő bankok fiókjaiban.

A vonatkozó jogszabályok értelmében június 17-én a tulajdonosi jogok kezelése a Magyar Fejlesztési Bankhoz került, amely a július elejei átadás-átvétel után Bugár Csaba vezérigazgató urat bízta meg a társaság vezetésével.

2001 óta összesen már több mint 290 ezren éltek a Diákhitel lehetőségével. Az elmúlt tanév újonnan csatlakozott 19 009 hiteligénylőjével együtt, összesen 68 783 felsőoktatásban tanuló számára mintegy 22 milliárd forint Diákhitel kifizetés történt meg. Az egy hitelfelvevőre jutó átlagos összeg történetünk során most volt a legmagasabb, 321 ezer forint. Ügyfeleink közül legtöbben a Debreceni Egyetemen (5884 fő), a Pécsi Tudományegyetemen (5807 fő) és a Szegedi Tudományegyetemen (5569 fő) tanulnak.

Ügyfeleink 56%-a államilag támogatott, 44%-a költségtérítéses képzésben tanul. A legnépszerűbb hitelösszeg továbbra is a havi 40 (az igénylők 41%-a), ezt követte a havi 30 (25%), majd a csak költségtérítéseseknek kérhető havi 50 (20%) ezer forint igénylése. Nőtt a maximális hitelösszeget választók aránya, az államilag támogatott képzésben tanuló ügyfeleink 51%-a, a költségtérítéses képzésben tanuló ügyfeleink 44%-a  élt ezzel a lehetőséggel.

A 2009/2010. tanév végén 117 153 törlesztésre kötelezett ügyfelünk volt. A törlesztők fizetési fegyelme kiváló, a tartósan nem fizetők aránya továbbra is rendkívül alacsony, csupán 3,1% volt. Ügyfeleink továbbra is kihasználják a díjtalan előtörlesztés lehetőségét és az előírt törlesztő részletnek továbbra is több mint másfélszerese érkezik a törlesztési számlára. Ebben az évben 12 ezren, 2001 óta több mint 70 ezren már minden adósságukat visszafizették.

A hazai hallgatói hitelezési rendszer növekvő nemzetközi elismertségét jól jelzi, hogy a Financial Times, mértékadó pénzügyi-politikai napilap augusztus 16-án arról számolt be, hogy: a brit kormány is fontolgatja a magyar modellen alapuló, jövedelemarányos diákhitelrendszer bevezetését.

Ősszel az első Diákhitel-folyósítási nap szokás szerint október 15-én lesz. Aki még soha nem kért Diákhitelt, de már októberben pénzhez szeretne jutni, annak legkésőbb szeptember 15-ig kell leadnia igénylését a kijelölt postahivatalokban, illetve az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Akik korábban már kaptak Diákhitelt, azoknak nem kell új igénylést leadni, viszont célszerű szeptember közepéig beiratkozni/bejelentkezni tanintézetükbe. Ha megváltoztak a tanulmányi adataik, vagy ők szeretnének változtatni a folyósítás menetén, akkor azt minél hamarabb be kell jelenteni a honlapról ingyenesen letölthető nyomtatványokon.

Szeptember első hetében minden érettségiztető középiskolába megérkezik a Diákhitelről készített rövid tájékoztató film. A film elsősorban a szülők, és általuk a családok figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy már a továbbtanulásról szóló döntés során érdemes megismerkedni a Diákhitel lehetőségével.

Ugrás vissza Ugrás vissza...