Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európai Állampolgári Konzultációk Európa jövőjéről, 2009

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Elektronikuskormányzat-központ
Budapest, 2008. december 17.


Az Európai Állampolgári Konzultáció magyar honlapjának elindítása

Az Európai Állampolgári Konzultáció (ECC 2009) a 2009-es Európai Parlamenti választások hajnalán - a jövő Európájáról szóló páneurópai párbeszéd keretében - teret ad az állampolgároknak arra, hogy hallassák hangjukat a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság megoldásairól szóló vitában.

A 2009-es konzultáció minden európai állampolgár számára lehetőséget biztosít az EU gazdasági és szociális jövőjének kialakításáról szóló vitában való részvételre. Az eszmecseréhez az állampolgárok a nemzeti honlapok online fórumain csatlakozhatnak, melyek minden egyes tagállamban a mai napon (2008. december 3.) válnak elérhetővé. A honlap elindítása annak a folyamatnak az első lépése, mely 2009 májusában az Európai Állampolgári Csúcstalálkozón teljesedik ki.

Az Európai Állampolgári Konzultáció logója


A nemzeti honlapok lehetőséget nyújtanak mindenkinek arra, hogy véleményüket megosszák ezekről a problémákról, és javaslataikkal segítsék a hazai és EU-s döntéshozókat. A vélemények jövő márciusban a 27 EU tagállamban megrendezett konzultáción kerülnek megvitatásra, közel 1500 -reprezentatív mintából kiválasztott - állampolgár részvételével. A tanácskozások eredményeit májusban, az Európai Állampolgári Csúcstalálkozón adják át a döntéshozóknak.

Az Európai Állampolgári Konzultáció mai hivatalos megnyitóján a francia Jean-Pierre Jouyet, Európai Ügyekért Felelős Miniszter köszöntötte a projektet, mondván: "Örömmel tölt el a tudat, hogy ez a program az Európai Unió francia elnöksége alatt kerül megrendezésre. Ez az innovatív és fontos projekt megerősítheti kapcsolatainkat az európai polgárokkal."

Diana Wallis, az Európai Parlament alelnöke, aki szintén részt vett a rendezvényen, így üdvözölte a kedvezményezést: " Az európai döntéshozóknak partnerként van szükségük állampolgáraikra a kétoldalú párbeszédben; és pontosan ezt képes nyújtani ez a széleskörű és ambiciózus program."

A 2009-es konzultáció az Európai Bizottság társfinanszírozásával, a „Debate Europe" program keretében valósul meg. Ahogy Margot Wallström, a Bizottság alelnöke beszédében megfogalmazta: "Ez a projekt az állampolgári részvétel új modelljét teremti meg azáltal, hogy mind nemzeti és európai szinten, valamint online és offline módon is lehetővé teszi a konzultációt."

Az Európai Állampolgári Konzultációt egy több mint 40 európai partnerszervezetből álló konzorcium működteti a King Baudouin Alapítvány irányításával és társfinanszírozásával. A program további támogatói: a Compagnia di San Paolo és a Robert Bosch Alapítvány, valamint nemzeti szintű támogatók.

A vitához a következő honlapon bárki hozzászólhat: http://www.europai-allampolgari-konzultacio.eu

Emellett csatlakozhat a „European Citizens' Consultation 2009" nevű Facebook csoporthoz is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...