Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még elégséges szolgáltatás: a második egyeztetésen sem született megállapodás

Létrehozva: 2007. november 19.
Módosítás: 2007. november 20.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2007. november 19.

Nem született megállapodás a vasúttársaságok és a szakszervezetek között a november 21-i sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatásokról a mai, ebben a témában második egyeztetésen. A sztrájkot kezdeményező két szakszervezet között sincs egyetértés. A VSZ tárgyalásra alkalmasnak találta a vasúttársaságok ajánlatát, de még tanulmányozni kívánják. A VDSzSz számára azonban a vasúttársaságok ajánlata elfogadhatatlan, mivel soknak találták a munkabeszüntetés ideje alatt közlekedtetni kívánt vonatokat. A tárgyalások november 20-án, kedden folytatódnak. 

Ismeretes, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) általános sztrájkot hirdetett november 21-én 6.00 órától 12.00 óráig. A munkabeszüntetés ideje alatti szolgáltatásokról tartottak egyeztetést, immár második alkalommal (az első november 15-én volt) a vasúttársaságok és a szakszervezetek képviselői.

A vasúttársaságok (MÁV ZRt, MÁV-START Zrt.,  MÁV Cargo Zrt.) azt kérték a szakszervezetektől, hogy még a mai napon (hétfőn) állapodjanak meg, tekintettel arra, hogy egyrészt az utasokat tájékoztatni tudja a szolgáltató vállalat, másrészt a szükséges vasútüzemi előkészületek megtörténhessenek.

A MÁV ZRt., mint a vasúthálózat működtetője biztosítani kívánja a megrendelt vasúti szolgáltatásokat a munkabeszüntetés ideje alatt is. A MÁV-START Személyszállító Zrt. azt kezdeményezte a kiszámíthatóság jegyében, hogy a sztrájk kezdete (6 óra) előtt menetrend szerint induló személyszállító vonatok a teljes útvonalon, a végállomásukig közlekedjenek, továbbá, valamennyi nemzetközi vonat közlekedjék a munkabeszüntetés ideje alatt is. Ez azt jelenti, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt közlekedő 960 személyszállító vonatból 305 belföldi és 8 nemzetközi vonat közlekedne, a vonatmennyiség 30 százaléka.

A MÁV Cargo a sztrájk ideje alatt 32 tehervonatot kíván közlekedtetni, ehhez kérték a szakszervezetek hozzájárulását.

A sztrájkot kezdeményező két szakszervezet között sincs egyetértés.  A VSZ tárgyalásra alkalmasnak találta a vasúttársaságok ajánlatát, de a közlekedtetni kívánt vonatok jegyzékét - amit a MÁV-START átadott - még tanulmányozni kívánják. A VDSzSz számára azonban a vasúttársaságok ajánlata elfogadhatatlan, mivel soknak találták a munkabeszüntetés ideje alatt közlekedtetni kívánt vonatokat.

Az eltérő álláspontok miatt egyelőre nem született megállapodás, az egyeztetést november 20-án, kedden folytatják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...