Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EIB hitelkeret regionális operatív programokhoz

Létrehozva: 2008. október 7.
Módosítás: 2008. október 8.
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Pénzügyminisztérium
Sajtóiroda
2008. október 7.

Az Európai Beruházási Bank 300 millió eurós hitelkeretet biztosít az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjaihoz.

A megállapodást Veres János pénzügyminiszter és Marta Gajecka, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke írta alá Luxembourgba kedden.

A hitel négy - nyugat-dunántúli, közép-dunántúli, észak-magyarországi és közép-magyarországi - operatív program beruházásaihoz biztosítja az uniós pénzek felhasználáshoz szükséges költségvetési hozzájárulást.

A bank igazgatósága korábban összesen 450 millió euró összegű hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. Ebbe a keretbe illeszkedik a 300 millió eurós hitel.

A fennmaradó összeg felhasználására a hitelszerződés későbbi kiterjesztésével kerülhet sor.

A projekt megvalósításáért, valamint a szükséges adatszolgáltatásért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a felelős.

A hitelszerződésen túl két megállapodást is aláírtak. Az egyik egy garancia, a másik pedig az ahhoz kapcsolódó hátralékkezelési megállapodás. Mindkét egyezmény azt teszi lehetővé, hogy az EIB az Európai Fejlesztési Alap forrásain kívül a 2008-2013 közötti időszakban legfeljebb 2 milliárd euró összegben saját forrásából is finanszírozzon afrikai, karib-térségi és csendes-óceáni országokban projekteket. E finanszírozás úgy valósul meg, hogy az EIB forrás 75 százalékára az uniós tagállamok garanciát vállalnak, mégpedig olyan arányban, ahogy a bank tőkéjében részesednek. Ilyen megállapodásokat a bank valamennyi tagállammal aláír. Eddig már 10 tagállammal megszületett az egyezmény.

Ugrás vissza Ugrás vissza...