Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Oroszország finnugor népeinek kulturális napjai Budapesten

Cikk:

Oroszország finnugor népeinek kulturális napjai kezdődtek ma a budapesti Orosz Kulturális Intézetben. Az ünnepélyes megnyitón Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet.

Finnugor hagyományok ihlette iparművészeti munkákból, sajtó- és amatőr fotókból, az uráli nyelvcsaládba tartozó népek népviseleteiből nyíló kiállításokat, valamint e népek életét és kultúráját bemutató dokumentumfilmeket láthatunk Oroszország finnugor népeinek kulturális napjain a budapesti Orosz Kulturális Intézetben. A rendezvénysorozatot Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

„A rendezvény azt a reményt erősíti bennem, hogy a finnugor népekben van elég akarat nyelvük, őseiktől örökölt, gyönyörű kultúrájuk megőrzésére. Mi, magyarok, büszkék vagyunk arra, hogy nyelvünk eredete összeköt bennünket az oroszországi finnugor népekkel. Számukra is fontos tudni: nincsenek egyedül, vannak testvéreik. Mi átérezzük gondjaikat, és kötelezettségünknek érezzük, hogy segítsünk egymáson” – mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit.

Az Orosz Kulturális Központ és az Oroszországi Föderáció Finnugor Kulturális Központ által  szervezett programsorozatnak külön aktualitást ad, hogy a finnugor mozgalom idén húszéves: a Finnugor Népek I. Világkongresszusát 1992-ben Sziktivkárban rendezték meg, a VI. Világkongresszust pedig 2012. szeptemberében, Siófokon. A VI. Világkongresszus zárónyilatkozata megállapítja: a mozgalom kiállta az idők próbáját, a „finnugor világ” kiterjedt intézményrendszerrel rendelkezik, és jelentős hatással van az érintett országok, régiók kulturális, polgári, társadalmi-politikai és gazdasági tevékenységére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...