Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint 1800 látogató a SZ.É.P. III. nyolcadik hétvégéjén

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2009. május 24.


Lengyeltótin a lakosok közel 20%-a vett részt a szűrővizsgálatokon  
                                                                          
Ezen a hétvégén Somogy, Baranya és Tolna megyében járt a SZ.É.P. III. ingyenes szűrővizsgálati rendezvénye. A nyolcadik hétvégén legtöbben Lengyeltótiban vettek részt a szűréseken.  A 3200 fős településről 650-en éreztek felelősséget önmagukért és töltöttek el egy órát egészségük védelmében a szűrővizsgálatokon a Művelődési Ház nagytermében.  
                                                                                          
A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 11 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozást- és 3 melanoma-gyanút találtak. A szemészeti vizsgálatoknál a szakorvosok 16 szürkehályog- és 8 zöldhályog-gyanút fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok nem találtak szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanút. Sajnos a mostani hétvégén is az ortopéd szakorvosok a gyermekek döntő többségénél találtak ortopédiai elváltozást, lúdtalpat illetve gerincferdülést. Sásdon az országos átlagnál jobb vérnyomásértékeket mértek, Hőgyészen pedig a vizsgálatok eredményei az országos átlagnál jobbak.

Sásdon az ÁNTSZ szűrőkamionján szervezett mammográfiás szűrések is várták a lakosokat, a vizsgálatra 32 hölgy jött el. A szűrőkamion egész héten várja a sásdi lakosokat.
 
A SZ.É.P. III. 32 állomásnak közel 17.000 látogatója volt. Az elvégzett ingyenes szűrések száma meghaladja az 55.000 vizsgálatot. A látogatók közt a három legnépszerűbb vizsgálat a vércukor-, a vérnyomás- és a BMI mérés. A szakdolgozók az eddigi rendezvényeken nagyon sok extrém magas vérnyomást mértek, 200 feletti vérnyomás miatt 6 esetben a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták a beteget, 2 látogatót pedig rögtön kórházba kellett szállítani.

Két hét pihenés után legközelebb június 13-án Mezőcsátra, június 14-én Tiszalökre és Rakamazra látogat el a SZ.É.P. III.
 
A Szűréssel az Életért Program idei újdonsága, hogy nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre látogat el. A rendezvénysorozat hazánk 11 megyéje közül 44 kistelepülést érint. A SZ.É.P. III. három hónapon keresztül - március végétől június végig - tart, a szűrővizsgálatokon szombat és vasárnap 10.00-18.00 óráig lehet részt venni. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

A társadalmi összefogás jelképe, hogy a szűrővizsgálatok mellett minden helyszínen helyi fellépőkkel tarkított zenei, művészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket vagy éppen a vizsgálatra várókat. A színpadi programokat kiegészíti az ÁNTSZ felvilágosító előadása az egészséges táplálkozásról és a dohányzás ártalmairól, valamint az Országos Mentőszolgálat bemutatója az elsősegélynyújtás alapjairól.
 
A rendezvényekről bővebb információt a szep.freeblog.hu is megtudhatnak. Az interaktív oldalon a helyszínek és az azokhoz kapcsolódó programok mellett, a rendezvényeken készült fotók is megtalálhatók, valamint fontos információkat olvashatnak a szűrésekről.  
 
Az egészséges életmód – például az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a pihenés és a stressz kezelése – mellett, a másik alapvető eszköz a megelőzés, és a rendszeres orvosi vizsgálat.
 
Felelősek vagyunk saját egészségünk megőrzéséért!

Ugrás vissza Ugrás vissza...